Дикме още обмисля дали да иска касиране на вота в Ардино
Дикме още обмисля дали да иска касиране на вота в Ардино / снимка: Sofia Photo Agency

Ако в ДПС не се направи дискусия за това как се издигат кандидати на партията, и ако ръководството не се вслуша в мнението на хората, може да се стигне до конфликт между електората, който живее в България и този, който идва от Турция, за да гласува на избори. Това каза в интервю за Дарик радио Мехмед Дикме, който беше кандидат за кмет на Ардино, издигнат от Новото време.

Според данните от изборите в неделя Дикме печели 44,03 % от гласовете в Ардино срещу 53,55% за кандидата за кмет на ДПС в общината Ресми Мурад.

Бившият земеделски министър, който напусна ДПС дни преди местните избори, заяви за Дарик, че не се смята за победен на тези избори. „Бях два мандата кмет на Ардино и двата пъти съм бил избиран с по-малко гласове отколкото получих сега. Забележете, че всичките гласове, които съм получил сега, са от население, което живее на територията на община Ардино, а там където имаше автобуси от Турция нямаше подкрепа за мен”, коментира за Дарик кафе Мехмед Дикме. „Моралният победител сме ние с моя екип и гражданите на Ардино”, каза още той.

Мехмед Дикме потвърди, че обмисля жалба за касирането на вота в Ардино, но уточни, че решението за това ще бъде взето едва след като щабът му получи официално решението на общинската избирателна комисия за резултатите от изборите. Екип от юристи работел по евентуалните мотиви, с които да се иска касиране на изборите. Според Дикме основният проблем за Ардино не бил изборният туризъм. По данни на щаба му в старите избирателни списъци имало 12 000 души, а в новите - 22 000 души, а 600-700 души били дописани с химикал.

„Ако съдът не касира изборите, следващите четири години общината ще бъде управлявана от ръководство, което е избрано не от гражданите, които живеят постоянно в Ардино, а от такива които идват един път годишно или на три-четири години”, коментира още Мехмед Дикме. Според него в ДПС е нужна сериозна дискусия за това дали в избори да бъдат издигани хора, които се подкрепят от електората или такива, които били харесвани от „тесен кръг” в ДПС. В противен случай той смята, че ще се задълбочи кризата в отделни общини, където вече има т.нар. „двойни кандидатури”. Защото по начина, по който управлявало долу в структурите, ДПС губело своето влияние сред електората.

„Не съм се изправял срещу партията, а срещу трима-четирима души, които са узурпирали властта в Ардино от името на партията. Те вредят на ДПС и партията ще го разбере рано или късно”, заяви още за Дарик Дикме.

„В живота, най-малко пък в политиката, човек никога не може да бъде сигурен в нищо, но на този етап не бих искал името ми да се свързва с тази командно-административна структура в ДПС”, каза Дикме за това дали е възможно да се върне в партията.

Запитан има ли обратен път към ДПС и след като Ахмед Доган изрече на митинг в Ардино, че ексминистърът е направен кмет, депутат и член на правителството, като е бил взет „от улицата, безработен”, Мехмед Дикме каза, че не е обиден на лидера на ДПС. „Той също е тръгнал от улицата, не смятам, че е дошъл от някаква голяма корпорация - всички сме хора от народа и сме тръгнали от някъде”, допълни Дикме.