/ БТА
Парламентът реши представителството на българската държава по международни арбитражни дела да остане в Министерството на финансите (МФ). Решението беше взето със 163 гласа „за“ и 52 „против“. То беше подкрепено от всички парламентарни групи, без тази на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), която гласува „против“.

Предложението за решение е внесено от народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Има такъв народ“ във връзка с обявен за обществено обсъждане проект на постановление на Министерския съвет (МС) за създаване на Институт за стратегически анализи и прогнози и за приемане на Устройствен правилник на Института за стратегически анализи и прогнози. С проекта на постановление на МС се предлага министърът на финансите като представител на държавата по международни арбитражни дела да бъде заменен от министъра на правосъдието.

Асен Василев: Няма да се пипа рамката на бюджета

По време на дебата от „Възраждане“ и “Има такъв народ“ коментираха, че става въпрос за „опит за брутална кражба“ и за „лобистка поправка“. Деян Николов („Възраждане“) посочи, че за международни арбитражни дела използваме световно известна кантора, която обикновено печели всички дела. По думите му управляващите искат да сменят тази световна кантора и "да прехвърлят воденето на тези дела към някоя кантора, приближена до Лена Бориславова". Едно е да се опитвате да си правите оборот на кантори, съвсем друго е да жертвате два-три милиарда евентуални ползи от спечелени дела за държавата, коментира Николов.

Министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи, че след проведен разговор с министъра на финансите Асен Василев миналата седмица е намерен разумния и балансиран модел. Ще предложим да се създаде междуведомствен съвет с участието и на Министерството на правосъдието, и на финансовото разузнаване, и на други институции, който да изработва общите стандарти и правила, по които да се осъществява възлагането на тези средства на съответните кантори и дружества, които осъществяват тази защита, но дейността да остане в компетентността на МФ, където е била последните 130 години и има изграден капаците за работа с тези средства, посочи той.

"Така че моля ви да няма спекулации по темата, че някой имал интерес да разпределя тези пари между познати кантори или да сключва някакви сделки на тъмно. Не, всичко ще е ясно, всичко ще е прозрачно и ще се осъществява от служителите в рамките на МФ с експертната, методичната подкрепа на представителите в този междуведомствен съвет", заяви правосъдният министър. 
Теодора Цанева, БТА