Ръководствата на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) обсъдиха на среща в парламентарната стая на първата политическа сила държавния бюджет за тази година, който е точка в програмата на Народното събрание. Финансовият министър Асен Василев също участва в разговора.

"Обсъдихме общата рамка на бюджета и, ако има предложения, те няма да променят рамката, а ще е разход за разход, обясни той в кулоарите на Народното събрание, т.е. ако някой иска допълнителен разход някъде, трябва да намали разход на друго перо", уточни Василев.

Той обясни невъзможността да бъдат правени нови разходи с обстоятелството, че предходната година е била натоварена.

Държавният бюджет 2023 г. влиза за обсъждане в парламента

Финансовият министър каза още, че води разговори с парламентарните групи, за да може държавният бюджет да "мине в разумни рамки".

"Това ми е третият бюджет. Министърът на финансите винаги си говори с парламентарните групи, за да мине бюджета в разумни рамки, които да са изпълними. Засега виждам, че има нагласа за сравнително дребни корекции, които, ако се направят разход за разход, няма да нарушат бюджетната рамка", допълни Василев.

"Оптимист съм за следващия бюджет, този просто трябва да го приемем". Това заяви пред журналисти от кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата.

"За бюджета имаме претенции, но чисто политически акт е да бъде подкрепен, срещнах се с нашите депутати в този бюджет за полицията, за социалните работници, за пожарната, ще го вкараме като наше предложение, но за следващия бюджет след 2-3 месеца се разбрахме много по задълбочено да се направи и в други проблемни сфери", обясни той.
Нелли Желева, БТА