парламент гласуване
парламент гласуване / БГНЕС
Парламентът прие на второ четене изцяло нов Закон за публичните предприятия.

С текстовете се урежда начинът за определяне на държавната политика в областта на публичните предприятия и въвеждане на стандарти за доброто им корпоративно управление. Създава се и дефиниция на публичните предприятия - това са търговски дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие в капитала. 

В закона е заложено Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да се преименува на Агенция за публичните предприятия и контрол. Именно тя ще изпълнява функциите на звено, което осъществява координацията на държавната политика по отношение на публичните предприятия, наблюдава и докладва на Министерския съвет за нейното изпълнение. Изпълнителният й директор ще работи под надзора на министър-председателя. 

Агенцията за публичните предприятия и контрол извършва и мониторинг на дейността на публичните предприятия и мониторинг на конкурсните процедури за избор и назначаване на членовете на органи за управление и контрол.

Припомняме, че първоначалната идея беше да се създаде нова мегаагенция, която да обединява Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и Българската агенцият за инвестиции, но в крайна сметка при обсъждането това отпадна.

В новия закон е записано и че управител или член на колективен орган за управление и контрол на публично предприятие не може да заема висша публична длъжност.

По-рано КНСБ излезе с остра декларация срещу законопроекта, тъй като според синдиката с текстовете се орязва възможността работниците да могат да контролират публичните компании. Те настояват служителите да бъдат представени както в управленските органи на публичните предприятия, така и в Надзорния съвет на новата Агенция.