/ БГНЕС
Демонополизация на дружествата за колективно ползване на авторски права гласуваха депутатите с приетите на първо четене промени в закона за авторското право. С промените се предлага възможността за преговори на тарифите за ползване на авторските права.
 
"Ограничава се съществуващото господстващо положение на организацията за колективно управление на авторски права с въвеждане на нов субект - т. нар. независими търговски дружества, които ще са с основен предмет на дейност само и единствено управление на авторски сродни права. Това ще доведе до по-голяма конкуренция на пазара", обясни вносителя на промените в закона - депутатът от Обединени патриоти Христиан Митев.
 
По негови думи промените поставят допълнително изисквания за публичността и прозрачността на работата на съществуващия и сега орган за колективно управление на правата.
 
"Това ще бъде стъпка към демонополизацията в брашна. Не искахме да вървим към тотално разрушаване на съществуващата система, защото смятаме, че ще пострадат най-вече авторите, тъй като цените на техния труд ще паднат, а те и сега не са особено добре заплатени", коментира Митев.