Деца под 10 години вече опитват наркотици
Деца под 10 години вече опитват наркотици / снимка: БГНЕС, архив

340 зависими от хероин се лекуват по държавната метадонова програма в Пловдив, съобщиха в ефира на Дарик от Центъра за психично здраве, който работи по безплатната програма от 10 години. Капацитетът в базата на "Пещерско шосе" е от 150 наркозависми, а във филиала в квартал „Столипиново" има 190 души, сред които има заразени със СПИН, хепатит B и С, уточни клиничният психолог Деница Вълчева. По думите й напоследък броят на наркозависимите расте, а възрастовата граница пада.

Има деца на възраст около 10 години и по-малки, които вече са пробвали наркотично вещество. Това показва и опитът на специалистите по превенция на използването на наркотици. Участниците в метадоновата програма обаче трябва да са навършили 18 години. Непълнолетните се насочват за болнично лечение в психиатрична клиника, но няма достатъчно специалисти в областта на детската психиатрия, отбеляза Вълчева.

Когато пациент, включен в метадоновата програма, е стриктен към правилата и нещата тръгнат по предварително изготвения план, може да се възстанови нормалният ритъм на живот в работата и семейството му, допълни социалният работник Ваня Димитрова. Тя отбеляза, че до момента не е срещала работодател, който да се отнася негативно към факта, че негов служител е включен в метадоновата програма. Според нея в това отношение се вижда по-скоро подкрепа, отколкото дискриминация.

Няма обаче гаранция, че включените в метадоновата програма няма да комбинират употребата на метадон с психоактивни вещества. Това може да се контролира с тестове и при положителен резултат се налагат санкции - намаляване на дозата метадон, спирането на приема му за вкъщи и предоговаряне на правилата, уточниха специалистите.

Други новини от Пловдив