/ БГНЕС
Българското филмопроизводство ще получи 10 милиона повече държавна субсидия за производство на филми, гласуваха на първо четене депутатите.

Освен повече пари за родното кино законопроектът за киноиндустията предвижда повече национални продукции и допълнителни стимули за филмовите компании. В същото време депутати от комисията по култура от опозицията и мнозинството са обединени в мнението, че проектът трябва да претърпи корекции между първото и второто четене в посока засилване на контрола и елиминиране на опцията онзи, който дава парите, да контролира и качеството на филмовия продукт.

"Няма да крия, че е конфликт на интереси - този, който дава парите, той да ги контролира. От само себе си законът става лобистки - няма какво да се сърдят някои хора. Би трябвало държавата да се интересува къде отиват държавните пари", прие забележките на колежката си от БСП Нона Йотова председателят на комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

„БСП принципно подкрепя Закона за филмовата индустрия, но с уговорката предложенията на левицата да бъдат приети“, заяви преди него актрисата и депутат от "БСП за България". Тя изтъкна, че според предложението на управляващите изпълнителният директор е единственият, пред който ще се отчитат 47 млн. лева, отделени за кино: „Няма да има друг, който да контролира, проверява и спира лобистки решения“. Според нея това е риск за корупция.

„Нужно е държавното подпомагане да бъде насочено преди всичко към българските творци. Трябва да бъде прието поне един от продуцентите да е с български произход“, предложи още Нона Йотова.

"Между първо и второ четене ще седнем всички заедно да направим прекрасен закон и да са щастливи всички зрители", гарантира Рашидов от своя страна. "Защото няма нужда от филм, от който зрителят да не е щастлив", наблегна шефът на комисията, а единението на управляващи и опозиция поне по една тема зарадва председателя на НС Цвета Караянчева, която го отбеляза.

Вежди Рашидов посочи още, че финансирането на родните филми трябва да се извършва прозрачно и с контрол за качеството им, а не просто парите да отидат "за два часа лента". По думите му родните продуценти не трябва само да чакат на държавата за пари, но и те самите да започнат да носят печалба.

Вежди Рашидов даде за пример тв сериалите, които, според него, са дръпнали много напред и българското кино трябва да ги последва. Рашидов призна, че си мечтае за награди от Кан и Венеция. "Имаме прекрасни сериали", констатира той. И разкри мечтата си - "поне един филм да стане локомотив, който ще тегли вагоните напред".