"Промяна в Изборния кодекс непосредствено преди изборите ще създаде впечатление и ще позволи да се внушава, че изборите няма да са честни и коректни". Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в ефира на NOVA по повод предложенията за промяна в Изборния кодекс на консултациите с президента.

„Вместо да обсъждаме детайли от всички идеи, които бяха представени на консултациите при президента, искам да се върна към действащото законодателство, Конституцията и правомощията на всяка от институциите. Правомощията на президента се свежда до това с указ да определи датата на предстоящите парламентарни избори. Правомощията на представителите в парламента на политическите партии в парламента са в това да обсъждат, внасят и променят законодателство, така че да дадат сигурност на изборния процес. Ние обсъждахме през октомври Изборния кодекс и тогава нямаше такива предложения", каза още Дариткова. 

Та коментира и възможността за видеонаблюдение на целия изборен процес. "
Освен аргумента за липса на интернет връзка във всички населени места, където се провеждат избори, аргументът за това, че изборите могат да бъдат наблюдавани, контролирани и прозрачни при броенето на бюлетините са текстовете в ИК, където пише, че има в СИК представители на всички парламентарни представени партии, застъпници и наблюдатели. Смятам, че това е достатъчна гаранция за наблюдението на изборите“, заяви тя.

Аз не мога да взема сама решение за промяна на ИК няколко месеца преди изборите. Това трябва да го вземе 44-тото Народно събрание. В предходните години признак на лоша парламентарна практика е да се променя ИК непосредствено преди изборите. Това ще създаде впечатление и ще позволи да се внушава, че изборите няма да са честни и коректни. Внушението за това, че изборният процес не може да бъде отразяван коректно и че са възможни манипулации само допълнително ще откаже българските граждани да участват в него. Ангажимент на всички институции е да разясняваме действащото законодателство и да обясняваме защо манипулации на ниво отчитане на гласове не е възможно. Действащото законодателство позволява застъпниците и наблюдателите да могат да наблюдават отчитането на бюлетините, коректно да бъдат попълнени протоколите, да могат да се дават и разпространяват на политическите сили. Всичко това е разписано в действащото законодателство и позволява да всички, които го познават, да нямат съмнения в изборния процес“, допълни тя.

"Проблемът на предстоящите избори е, че те се провеждат в условията на извънредна епидемична обстановка, подчерта д-р Дариткова. 

„В тази ситуация трябва да бъдат гарантирани правата на български граждани, които евентуално могат да бъдат под карантина или да са затруднени да дадат своя глас. Ние сме намерили решение на този проблем. Всички останали детайли по отношение на предложения на извънпарламентарната опозиция, могат да бъдат обсъждани, когато станат част от парламентарното представителство и могат да ги внесат по надлежния ред“, посочи тя.

"За нас решенията, които трябва да се направят са във връзка с достъпа до гласуване на карантираните граждани и гарантиране на здравната сигурност на всички останали граждани“, категорична бе д-р Дариткова. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ коментира и възможни бъдещи коалиции: „България в ситуация на криза се нуждае от единство и отговорни решения. Ние нямаме врагове, имаме опоненти. Смятаме, че може да се търси консенсус по много въпроси. Безпринципни коалиции никога не сме правили и няма да правим”, каза тя. 

„Винаги сме държали коалициите, които правим да са на базата на единство в програмата и на създаване на обща програма за управление. Доказали сме, че сме достатъчно отговорни и принципни. Търсим възможност да приемаме решения и да носим отговорност и като самостоятелна политическа сила”, добави още Дариткова.

Ще изчакаме волята на избирателите. На този етап имаме решение да не се коалираме с БСП. Водим разговори единствено със СДС, с които можем да се явим заедно на изборите, защото нашите политически програми и европейско-политическо семейство съвпадат”, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.