#ДАНСwithme, 26-и ден на протести
#ДАНСwithme, 26-и ден на протести / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ден 26-ти, протестите продължават
65304
Ден 26-ти, протестите продължават
  • Ден 26-ти, протестите продължават

За пореден ден в столицата и страната се проведоха протести срещу кабинета на Пламен Орешарски и срещу водената политика. В 26-ия ден от протестите в София групичка от 200 души се отцепи от протестното шествие #ДАНСwithme и проведе паралелен протест със същите искания, но по стария маршрут - през централите на политическите партии. Те подчертаха, че не одобряват новия маршрут на протеста до Окръжна болница.

Въпреки атмосферните условия и проливния дъжд в столицата отново хиляди хора се събраха на площад "Независимост". Чуха се традиционните скандирания "оставка", "мафия", "червени боклуци". По данни на МВР около 20.00 часа протестиращите на ларгото пред Министерски съвет са били близо 3000.

Протестът протече спокойно, без инциденти и при засилени мерки за сигурност.

Знамето, окачено на сградата на бившия Партиен дом, падна от дъждовете и протестиращите изтълкуваха това като символ на падане на управляващите.

#ДАНСwithme 26и ден на протести
netinfo

Малко след 20.00 часа протестното шествие потегли към сградата на Народното събрание. Протестиращите скандираха „оставка" и освиркваха правителството на Пламен Орешарски. Участниците в протеста бяха водени от голям лозунг, който гласеше - „България каза - Орешарски върви си". Протестното шествие бе озвучено от тъпани и тарамбуки, а във въздуха се виждаха български знамена. Отново се забелязваха плакати с интересни лозунги, сред които: "Един народ срещу едно правителство", "Вирус коминистикус Булгарикус", „Граждани срещу мафия", „Господи, прости им. Аз не мога".

#ДАНСwithme 26и ден на протести
netinfo

Както и през последните две вечери протестното шествие продължи по новия маршрут и от Орлов мост, по бул. "Цариградско шосе" хората се отправиха към Окръжна болница. Пред Полиграфическия комбинат протестиращите клекнаха заедно и се изправиха поетапно в опит да  направят "мексиканска вълна". Крайната точка на протестното шествие този път бе мостът над алея „Яворов", след което то пое отново към Орлов мост, където приключи около 22.00 часа и повечето хора се разотидоха.

Интересно нововъведение на днешния протест бе бяло платно, разположено на самото кръстовище на Орлов мост, на което се прожектираше виртуална връзка с протестиращите от други градове на страната. От своя страна недоволните от другите области също имаха възможност да видят какво се случва на Орлов мост.

След като се разреди множеството, на кръстовището на Орлов мост пролича огромен кръг от написани със спрей текстове, които гласят: „Пловдив е тук", „Варна е тук", Бургас, Русе, Силистра и така до най-малки градчета като Поморие.

След края на протестното шествие на Орлов мост останаха около 200 човека, част от които практикуваха най-различни спортове - колоездене, рисуване. Доста от протестиращите се бяха обособили в отделни групи и си говореха, други пък бяха насядали на пътното платно.

#ДАНСwithme 26и ден на протести
netinfo

Междувременно в София се проведе и паралелен протест със същите искания, но по стария маршрут. В момента, в който пред сградата на Министерския съвет се събираха протестиращите за поредния протест срещу кабинета „Орешарски", около 200 души обкръжиха централата на ПП ГЕРБ в столицата, за да изразят недоволството си срещу бившите управляващи. Протестиращите заявиха, че доскоро са били част от протеста ДАНСwithme, но не одобряват новия маршрут на протеста и смятат, че недоволството трябва да се изразява пред партийните централи, били те и празни, а не на „Плиска" и Окръжна болница, където да попречат на хиляди да се приберат от работа по домовете си. Сред отцепилите се от протеста се забелязваха лица, които участват в ежедневните протестни действия, като например групата момчета, които всяка вечер се обличат като затворници, а на униформите им са изписани имената на лидерите на основните политически сили. След като дъжда спря, протестиращите застанаха пред централата на бившите управляващи с високо вдигнати метли и лозунги с текст: „Да изметем боклука". На метлите освен абревиатурата на ГЕРБ, се четяха и тези на останалите политически сили в парламента - БСП, ДПС и Атака. Интересен факт бе липсата на охрана пред партийната централа на бившите управляващи. Вероятно и органите на реда са били изненадани от този протест. След като останаха около половин час пред централата на ГЕРБ, протестиращите с високо вдигнати знамена се отправиха към централата на БСП на „Позитано" 20, а след това се спряха и пред тази на ДПС. След това повечето от тях се разотидоха по домовете си, подчертавайки отново, че не са съгласни с новия маршрут на протеста.

Петдесетина души се събраха в 18.00 часа на пилоните на НДК на поредния контрапротест в подкрепа на кабинета „Орешарски". Дъждът не отказа събралите се да останат до края на своето мероприятие. Те заявиха, че не са съгласни да бъдат наричани „червени боклуци" и че правителството трябва да получи шанс поне до месец май следващата година. Според протестиращите не трябва да се правят предсрочни избори, след като все още не е променен Изборният кодекс. На мястото на протеста се събираха и две подписки. Над 30 000 подписа е събрала тази, която е в подкрепа на правителството, а около 500 души пък са се подписали за импийчмънт на президента, твърдят още от организаторите на контрапротеста. От днес подписи се събират и в Кресна, Благоевградско, а от вчера те са получили подкрепа и от живеещи в Карлово, Стара Загора, Хасково, Харманли и Разград.

Между 100 и 150 души се събраха тази вечер за редовния протест срещу правителството на Орешарски и назначаването на областния управител Венцислав Каймаканов в Пловдив. Хората изразиха възмущението си от решението на Конституционния съд да не бъдат касирани изборите, след което тръгнаха на шествие по Главната улица.

Като част от започналата "война" между протестиращи и полиция, те категорично отказаха да обявят маршрута, по който ще се движат и първоначално се насочиха към Джумая джамия, като по пътя си иронично аплодираха седящите по кафенетата граждани. Минути по-късно недоволните внезапно обърнаха посоката и покрай бившия хотел „България" излязоха на бул. "Цар Борис III Обединител" в посока пощата. Въпреки проливния дъжд, те продължиха към ул. "Гладстон".

Сутринта около 50 човека се събраха на велопротест срещу кабинета „Орешарски". Сборният пункт бе пред Президентството в 8.00 часа. Половин час по-късно велосипедистите тръгнаха на шествие покрай партийните централи на БСП и ДПС и някои от министерствата.

Протестиращите смятат, че управляващите не ги чуват, а това един начин, по който ще бъдат забелязани. „Търсим форма, за да покажем на властващите, че хората са недоволни. Дотук, един месец вече те по всякакъв начин показват, че не забелязват хилядните митинги. Това не го виждат или не искат да го отчетат и затова търсим нова форма да се показваме. Идеята е да се покажем и пред министерствата", каза един от протестиращите.

„Търсим по-разнообразен начин да привлечем вниманието на управляващите, а те не обръщат достатъчно внимание", сподели друг.

Велопротестиращите казват, че ако им хареса разходката, ще продължат тези шествия всеки ден, докато кабинетът не подаде оставка.

#ДАНСwithme 26и ден на протести
netinfo

#ДАНСwithme 26и ден на протести
netinfo