Данаил Кирилов и Ема Хопкинса
Данаил Кирилов и Ема Хопкинса / БГНЕС
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е запознал посланика на Великобритания Ема Хопкинс със законопроекта, който, съобразно с действащата конституционна уредба, въвежда механизъм за разследване на т.нар. "тримата големи" (главния прокурор, както и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд)в съдебната система, информираха от пресцентъра на правосъдното министерство.

По време на срещата им в Министерството на правосъдието той е обяснил, че готвеният законопроект е в унисон с Конституцията на България, според която главният прокурор и председателите на ВКС и на ВАС имат еднакъв статут, а целта на новите текстове е постигане на подкрепа от европейските ни партньори за отпадане на Механизма за сътрудничество и оценка.

Цацаров се застъпи да има правила за разследване на „тримата големи“ в Темида

По темата за корупцията по високите етажи министър Кирилов е заявил, че усилията на правителството са свързани с постоянно противодействие, а не с еднократен акт. На въпрос за предстоящата процедура по избор на нов главен прокурор правосъдният министър е отговорил, че се надява "с широка подкрепа на поста да бъде избран честен професионалист с воля и характер".

Данаил Кирилов: Парламентът ще реши за разследването на „тримата големи“

Посланик Хопкинс е благодарила за подробните разяснения по обсъдените теми. Тя е отбелязала доброто сътрудничество на двете страни във връзка с прилагането на Европейската заповед за арест, законодателството в сферата на сигурността и на домашното насилие, като подчертала личните усилия на Кирилов при подготовката на законопроекта за домашното насилие. Двамата са изразили надежда, че България и Великобритания ще продължат доброто си сътрудничество по развитието на правните им системи, независимо от развитието по темата Брекзит.