Данаил Кирилов
Данаил Кирилов / БГНЕС
Правосъдният министър Данаил Кирилов заяви, че още преди година Съветът за съдебна реформа у нас е записал конкретен текст, който касае възможността за разследване на най-висшите представители на съдебната власт. В пътната карта са посочени главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС, каза Кирилов и допълни, че и в Конституцията статутът "Тримата големи" е равно установен. Все пак, окончателното решение ще вземе НС, посочи още правосъдният министър и заяви, че не е запознат с позиция на Съвета на Европа.

Данаил Кирилов: Режимът на „тримата големи“ е установен още в конституцията
 
Миналата седмица Кирилов представи публично проекта си за законодателни промени, които позволяват разследване на "тримата големи", като обясни, че отговаря на изискванията в докладите на Европейската комисия и препоръките, отправени в тях.
 
В същото време от Комитета на министрите, отговарящ за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), заявиха ден по-рано в официално съобщение, че комитетът "не е поставял изискване за промяна на процедурата за освобождаване от длъжност (или за разследване) на председателите на върховните съдилища на България".

Данаил Кирилов: Изборите в съдебната система са тежки
 
Кирилов участва в кръглата маса в Националния институт на правосъдието, на която два дни ще се обсъжда изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека по група дела срещу България, засягаща систематичния проблем за неефективното наказателно производство в България и липсата на гаранции за независимо наказателно разследване срещу главния прокурор.
 
По време на събитието Клеър Ови от Отдела за изпълнение на решенията на ЕСПЧ към Комитета на министрите на Съвета на Европа допусна възможността за специален вид решение по отношение на България през декември. То би било факт, ако до 1 октомври не бъдат изпълнени препоръките, дадени в резултат на осъдителни решения на ЕСПЧ в Страсбург срещу страната ни.
БТА