/ БГНЕС, архив
По думите му картината се променя ежедневно и информацията от тестовете няма да бъде актуална
Масов скрининг на населението за COVID-19 e невъзможен. Това обяви в ефира на bTV главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите му няма как да се набавят 7 млн. теста, защото нито една страна в Европа не разполага с подобен брой.

Представете си каква логистика и организация трябва да се направи за това, при положение, че основната ни задача в момента е да осигурим лечение на хората, които се нуждаят от него“, добави членът на Националния оперативен щаб.

Още една жертва на COVID-19 у нас, заразените станаха 313 (ВИДЕО)

Той уточни, че броят на тежките случаи се увеличава ежедневно. Д-р Кунчев коментира, че подобен масов скрининг би бил много полезен, но в момента е ненужно. „Това ще бъде една снимка на моментното състояние, което само 2-3 дни по-късно ще бъде коренно различна. Вирусът циркулира, това е въздушно-капкова инфекция. Не трябва да хвърляме такъв огромен ресурс“, посочи още той. Д-р Кунчев обясни, че предстои да се тестват 1000 души, които са на първа линия със заразата.

Това са хора от МВР, които са ангажирани на границата и с издирване на контактни лица. Можем да увеличаваме тази бройка. Важно е ресурсът да не се хвърля в проучвания и научна информация, а в практиката“, допълни той.