Цветлин Йовчев: Светът върви към война
Цветлин Йовчев: Светът върви към война / БГНЕС, архив

Ако турският президент Реджеп Тайп Ердоган бъде отстранен, ще стане гражданска война. Ако остане, имаме нестабилен авторитарен диктатор от близкоизточен тип. Нямаме добър ход. Това каза бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

По думите му ситуацията в Турция е непредвидима. Според Йовчев основният проблем там е дълбоко разделеното общество.

Външно предупреждава: Обстановката в Турция остава силно нестабилна

От една страна, има хора, които споделят визия за модерно развитие на Турция и ценностите на западната демокрация, но има и голяма група, която подкрепя друг тип демокрация, подкрепя Ердоган в опитите му да наложи исляма като официална религия. От трета страна пък са кюрдите, коментира пред бТВ Цветлин Йовчев.

При опита за преврат имаше два възможни варианта, по които да се развие страната - или след като стабилизира страната, Ердоган да се оттегли и даде възможност да се изгради нов обществен модел, който да задоволява и двете общности, или пътят, по който той пое - силово да наложи волята си. Оттук нататък това е еднопосочен. Няма как да очакваме, че в Турция нещата ще се развият така, че ще имаме мирен и нормален начин на излизане на Ердоган от властта, заяви още Цветлин Йовчев.

Ердоган обяви извънредно положение в Турция

По думите му Европейският съюз за пореден път демонстрира политическа немощ. В момента Европа и света вървят силни турбулентни процеси, става преразпределение. Такава е била ситуацията и преди Първата световна война, припомни Йовчев.

"При тази турбуленция светът върви към война. Дали тя ще се разрази като поредица от регионални конфликти, дали в повечето случаи ще имаме информационни хибридни форми на тази война, това вече е друг въпрос", коментира Йовчев.

Не можем да се спасим оттук нататък и трябва да бъдем много внимателни, предупреди бившият МВР шеф.