Цветлин Йовчев на разпит в следствието заради „Червеи”
Цветлин Йовчев на разпит в следствието заради „Червеи” / снимка: БГНЕС, архив
Цветлин Йовчев се яви в следствието за разпит заради "Червеи"
78640
Цветлин Йовчев се яви в следствието за разпит заради "Червеи"
  • Цветлин Йовчев се яви в следствието за разпит заради "Червеи"

Пореден разпит по аферата „Червеи" днес в Столичното следствие. Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев беше привикан около 10:00 ч. сутринта, за да даде показания във връзка със скандалната разработка, по която вече бяха повдигнати обвинения на бившия шеф на Дирекция „Сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който в момента е служител на ДАНС.

Тодор Костадинов бе обвинен за съставянето на три документа с невярно съдържание, с които е искано разрешение от Софийски градски съд за прилагане на специални разузнавателни средства. Бившата шефка и скандално напусналата Градския съд Владимира Янева също е разследвана по случая, но срещу нея все още няма повдигнати обвинения.

На влизане в Следствието бившият вътрешен министър се спря при медиите, за да поясни своята позиция. Още след избухването на скандала той твърдеше, че се спекулира и че подслушване на протестиращи не е имало. Тази теза защити и днес, като поясни, че не е имало подслушване на хора, участващи в летните протести срещу кабинета „Орешарски", а от повдигнатото обвинение миналата седмица е станало ясно, че няма данни и за никакво източване на информация от масивите на МВР.

„Не мога да коментирам други неща, тъй като не съм наясно с детайлите от разследването", каза Йовчев. На въпроса защо е наредил тази операция, той уточни, че само е бил уведомен, че има такава разработка и се извършва проверка.

По думите му целта е била да бъдат заложени капани, които да покажат дали някой от администраторите на тази информационна система в МВР не извършва злоупотреби и не предоставя нерегламентиран достъп до информация на външни лица. „За жалост, поради една или друга причина резултатите не се получиха. Дали не са били достатъчно подготвени хората, които са водели разследването, или не е бил добър подходът, това е друг въпрос", каза още Йовчев.

Можело е да бъда назначена външна експертиза, за да се установи дали е имало нерегламентирано влизане в информационната система, защото според думите на Цветлин Йовчев въпросният информационен масив не може да бъде манипулиран без от това нещо да остане следа. Такава експертиза обаче не е била назначена, обясни той.

Йовчев каза, че е скептичен и по отношение на обвинението на Тодор Костадинов. Той опроверга и срокът, в който се твърди, че са прилагани СРС - 300 дни. "Няма непрекъснати 300 дни СРС, те са с прекъсване и има две искания за прилагане, дори са в различни години", каза още бившият МВР шеф.

За финал Йовчев заяви, че политически партии са имали интерес да раздухат скандала и по тази причина в момента се вдига толкова шум около т.нар. „Червеи".