Йордан Цонев
Йордан Цонев / БГНЕС
Парламентарната група на ДПС подкрепя предложението парламентът да премине в нов режим на работа, при който да бъдат обсъждани единствено законопроекти, свързани с извънредното предложение, а парламентарния контрол да се осъществява в писмена форма. Това стана ясно от думите на депутата Йордан Цонев по време на дебатите по проекторешението.

Караянчева предлага авариен режим на работа на парламента заради COVID-19

"Ще продължим да работим, но без да се правим на герои", категоричен бе той от парламентарната трибуна. Цонев категорично подчерта, че това решение на прекратява на практика работата на законодателния орган и определи всички подобни твърдения като „откровена лъжа“. Според него подобно решение ще предпази депутатите от зараза, а от там и парламента от евентуално блокиране на работата му. Депутатът дори предложи да се помисли за въвеждане на метод, който да позволи дистанционна работа на депутатите, подобно на Европейския парламент. 

„Основна наша задача е да гарантираме правото на живот. Лекарите казват, че ние го застрашаваме. Да стане един доктор от парламента и да каже, че това не е така. Ние, от 20 дни, се правим на герои“, смята Цонев.