ЦИК разреши назначаването на сътрудници за приемането на протоколите
ЦИК разреши назначаването на сътрудници за приемането на протоколите / снимки: БГНЕС
ЦИК разреши назначаването на сътрудници за приемането на протоколите
82543
ЦИК разреши назначаването на сътрудници за приемането на протоколите
  • ЦИК разреши назначаването на сътрудници за приемането на протоколите

Вина за „Арена Армеец” има и ЦИК, и Изборния кодекс, а отговорността е на Общинската избирателна комисия София. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Заради оставащата работа по всяка вероятност хората ще нощуват в залата.

Недоволство в „Арена Армеец", хората сравняват залата със затвор

Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова обясни, че по закон членовете на ОИК София могат да бъдат 19, затова ЦИК е разрешила да бъдат назначени допълнително 136 сътрудници, които да подпомагат приемането на протоколите след края на изборния ден. Тя допълни, че отговорът дали от ОИК София са се възползвали от възможността трябва да се търси от нея.

Заради днешния ден от ЦИК ще предложат на Министерския съвет членовете на СИК, които са преносители на протоколите да получат допълнително възнаграждение, а на 27 октомври да ползват отпуск от основната им месторабота.

Заради създалата се ситуация от ЦИК решили да дадат своите сътрудници да подпомагат ОИК София. За оставката искана от ГЕРБ на цялата Комисия, Нейкова каза, че е по-важно да се овладее ситуацията в „Арена Армеец” и хората да се прибират по домовете си.

Томов коментира чия е вината за случилото се. Той каза, че вина за ситуацията има и ЦИК, една от причината са слабости в изборния кодекс, а отговорността е на ОИК София.