С официални чествания и тържества в цялата страна българите отбелязват Националния празник - 3 март, честваме 144 години от Освобождението на България от османско владичество. Основните празненства ще бъдат в столицата, а чествания ще има във всички градове в страната.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще отдадат почит пред паметта на загиналите за свободата на България. От 18.30 часа на площад „Народно събрание“ ще се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. В 18.40 часа държавният глава ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Министър-председателят Кирил Петков ще участва в тържественото честване на връх Шипка по случай националния ни празник - Трети март и отбелязването на 144 години от Освобождението на България.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев и народни представители ще участват в тържественото честване на връх Шипка на националния празник - 3 март, и отбелязването на 144 години от Освобождението на България. Председателят на парламента и депутати ще присъстват на тържествената заря-проверка в София, от 18.30 часа на площад „Народно събрание“.

В навечерието на Националния празник - 3 март алпинисти монтираха 32-метров трикольор на мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Честванията в празничния ден щe зaпoчнат в 9:30 чaca c Молебен за България в Kaтeдpaлния xpaм „Cв. Hиĸoлaй Мирликлийски Чудотворец “. В 10:30 часа пpeд cгpaдaтa нa Oбщина Стара Загора щe ce cъcтoи pитyaлът зa издигaнe нa Haциoнaлнoтo знaмe нa Peпyблиĸa Бългapия. В 10:45 часа, едновременно ще бъдат положени вeнци и цвeтя пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa- Паметник „Защитниците на Стара Загора”, Мавзолей– костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.

От 11:30 часа венци и цвeтя в памет на знайните и незнайни герои ще бъдат положени и на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора".

В 12:30 часа в парк „Пети октомври“ е концертът на Общински духов оркестър.

В 16:00 часа в парк „Артилерийски“ Стара Загора ще се включи в общоградска инициатива на НЧ „Настроение-2017“ „Пробуждане с хоро“.

В празничния 3 март, Регионалният исторически музей и всички музейни обекти ще бъдат с вход свободен и работно време от 10:00 до 18:00 часа.

И тази година Софийската филхармония в партньорство с Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" ще зарадва публиката със станалия вече традиционен музикален маратон „Обичам българската музика“. На 3 март в концертен комплекс „България“ ще звучат шедьоври от композитори като Александър Танев, Добри Христов, Георги Златев-Черкин, Парашкев Хаджиев, Васил Казанджиев, Васко Абаджиев, Георги Андреев и др.

Музикалният маратон ще започне от 12 ч., когато в камерна зала „България“ ще се представят изявени ученици от НУИ „Панайот Пипков” – Плевен, НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора, НУИ „Проф. Веселин Стоянов” – Русе, НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив, НМУ „Любомир Пипков” – София и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София.
От 19 ч. към маратона се присъединяват Националният филхармоничен хор с диригент Славил Димитров и камерният ансамбъл „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров. Концертът в голямата зала на концертния комплекс „България“ е с произведения на Марин Големинов, Петко Стайнов, Михаил Пеков и Панчо Владигеров. Солисти са цигуларите Йордан Димитров и Стоимен Пеев.



 
БГНЕС