На днешния 8 януари рожден ден празнува голямата българска народна певица Валя Балканска.

Валя Младенова Балканска е родена под името Фейме Кестебекова на 8 януари 1942 г. в смолянското с. Арда. Никой не е подозирал тогава, че години по-късно гласът на малкото момиче ще полети в Космоса.

На 18-годишна възраст тя хвърля забрадката и отива тайно на прослушване, а от дома си е изпратена не с благословия, а с клетва.

Така Валя става певица.

Тя е солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“ − Смолян, където получава и новото си име.

През 1988 г., след излъчването на американския филм „Космос“ по БНТ тя първо разбира, че песента „Излей е Делю хайдутин“ звучи във филма, а после и че се рее в Космоса. 

Песента е част от плоча с български народни песни, която селекторите на златната плоча случайно откриват в музикален магазин в Ню Йорк. Самата плоча е записана от Мартин Кенинг, който през 1965 г. чува Валя Балканска в Копривщица и решава, че трябва да запише песента.

По-късно екземпляр от плочата попада случайно сред закупените за прослушване записи при подготовката на Златната плоча − послание от Земята, което да полети извън пределите на Слънчевата система на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата „Вояджър“ на НАСА.

По повод 60-ата си годишнина и за изключителни постижения в областта на певческото изкуство през 2002 г. Валя Балканска е наградена с орден „Стара планина“.

Номинирана е за държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2005 г. През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата. За нея дъщерята на Николай Хайтов, Елена Хайтова, пише книгата си „Сама сред звездите“.

Валя Балканска е пяла пред световни лидери като Бил Клинтън, Леонид Брежнев, папа Йоан Павел II.

Певицата продължава да радва хората с песните си. Живее неотменно на ранчото си край Смолян.