/ РДГ-Русе
Част от жителите на София започват да се подготвят за отоплителния сезон през зимните месеци. В центъра на София в близост до 127-о училище „Иван Денкоглу“ бяха стоварени няколко кубика нарязани дърва, предаде БГНЕС.

В последните месеци цената на кубик дърва се е увеличила на близо 180 лв. Това, обаче, не спира хората да си закупуват дърва за зимния сезон. Това може да се дължи на редица фактори, но най-вече на факта, че цената на газа се увеличава с всеки изминал месец – за месец август „Булгаргаз” обяви цена от 297,89 лв. за мегават час, както и повишаването на цената на тока.

Преди няколко седмици Европейската комисията прие европейски план за намаляване на потреблението на газ, в който се определят мерките, принципите и критериите за координирано намаляване на търсенето. Планът е съсредоточен върху замяната на газ с други горива и общите икономии на енергия във всички сектори.

Някои европейски държави, като Швейцария например, вече са приели този план, Вернер Лугинбюл, ръководител на швейцарската Федерална комисия за електроенергия ElCom, призова гражданите да се запасят със свещи и дърва за огрев заради възможните прекъсвания на електрозахранването в страната през предстоящата зима.

Поради страх от газова криза и високи сметки за отопление през зимния сезон, някои българи се насочват към алтернатива, която доскоро не беше толкова популярна сред живеещите в големите градове, а именно отопление на дърва. 
БГНЕС