Българите висшисти по възрастова категория
Българите висшисти по възрастова категория / Thinkstock/Getty Images

Около 30 на сто от българите на възраст 30-34 години у нас са с висше образование, сочи анализ на Евростат за нивото на образованието в ЕС през 2015 г. Стратегическата цел през 2020 г. е този процент в тази възрастова група у нас да достигне около 40 на сто.

В категорията 24-54 години висшистите у нас са също около една трета от работоспособното население, показва анализът.

В тази категория хората със средно образование са около 54 на сто, а с основно образование - около 17 на сто.

Значително пада процентът на българите висшисти във възрастовата категория 55-74 години - те са около 21 на сто.

Възрастните среднисти у нас са 51,4 на сто, а хората с основно образование - 27,8 на сто.

По данни на Евростат висшистите в ЕС-28 са около 40 на сто от населението на Евросъюза. Най-много са хората с висше образование в Исландия, Швейцария и Норвегия.

Най-нисък дял на тези, които имат висше образование, е отбелязан в Италия, Румъния, Малта и Словакия, където делът на висшистите е под 29 на сто.

Стратегията 2020 в областта на образованието поставя редица водещи цели, като една от тях е делът на висшистите сред младите хора в ЕС да бъде поне 40 процента.

Друга важна цел е да се намали делът на преждевременно напускащите системата на образованието млади европейци, като се стигне до около 10 на сто при сегашни 12 на сто.

Засега първенството за преждевременно напускащите системата на образованието се държи от Испания - около 20 на сто. Следват Малта - 19,8 на сто и Румъния - 19,1 на сто.

В анализа на Евростат няма данни за България относно преждевременно напускащите образование наши сънародници.

Източник: БТА