България загуби 220 млн. евро от еврофондовете
България загуби 220 млн. евро от еврофондовете / снимка: DarikNews.bg
Европейската комисия окончателно спря 220 милиона евро за България заради недостатъчния напредък в борбата с корупцията, съобщи говорителката на комисията Кристина Наги. За първи път страна от ЕС е лишена от европейски фондове.

България губи 220 милиона евро от европейските фондове по програма ФАР, за които не е бил спазен срокът за усвояване. В Брюксел говорителката на комисията Кристина Наги обясни защо България губи парите:

„Признаваме, че са предприети мерки за управление и контрол на фондовете по ФАР и преходните програми. По-точно, приети са планове за действие, променено е законодателството, наети са допълнителни консултанти. Обаче повечето мерки са само обяснение за бъдещи действия и не са дали конкретни резултати. Трябва да се обърне внимание на още няколко корективни мерки.”

Въпреки уверенията в София на представители на българското правителство, че всичко е наред, Европейската комисия явно не смята така. По време на брифинга в Брюксел Кристина Наги заяви, че от страна на комисията е направено много, за да може България да запази парите.

„Това е мярка, която има за цел да защити интересите на Европейския съюз, включително на България. Що се отнася до работата на българските власти, Европейската комисия работи усилено с тях, включително и това лято, когато беше взето решението да се оттегли акредитацията на две агенции. Имаше много срещи, разговори, промени, документация… Смятам, че комисията направи всичко възможно, за да намери решение, но българските власти не успяха да решат всички проблеми, които остават”, обясни говорителката.

Европейската комисия отне правата на две български агенции да управляват еврофондове по програма ФАР с доклада си на 23 юли тази година. Тогава стана ясно, че общата засегната сума е над 600 милиона евро. В доклада на ЕК се казваше, че липсва воля за справяне с финансовите измами в България и че липсата на резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност предизвиква сериозна загриженост.

България спря плащанията по 10 пътни проекта след оповестяване на одитните доклади на Международната одиторска компания (KPMG) за фонд "Републиканска пътна инфраструктура“ на 18 юни т.г. Тогава зам.-министърът на финансите Димитър Ивановски каза, че след одитния доклад на KPMG за дейността на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура", който е внесен в прокуратурата, окончателно са спрени 10 проекта за ремонт на пътища на стойност 88 млн. евро. Пет от спрените проекти са рехабилитация на пътни участъци по пътища, свързващи България и Гърция. Спряно е и финансирането на строителството на подходен път към граничния пункт Рудозем на границата с Гърция, както и рехабилитацията на участъци от пътя Плевен–Никопол и Монтана–Лом. Няма да се финансира и строителството на втората тръба на тунел на околовръстен път на град Дупница.

Спрените днес 220 милиона евро ще бъдат върнати обратно в бюджета на ЕС, но все още не се знае какво ще стане с тях, тъй като досега не е имало подобен случай.