България не е мишена за терористи, а платформа, твърди Калин Георгиев
България не е мишена за терористи, а платформа, твърди Калин Георгиев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Данните, с които разполагат следствените органи по случая с атентата в Бургас, са достатъчни, за да се работи в посока събиране на доказателства, които са годни за съда. Това каза главният секретар на МВР Калин Георгиев пред Нова телевизия. По думите му разследването излиза от оперативната си фаза и вече влиза във фазата на събиране на преки доказателства за извършителите на терористичния акт.

Изготвени са множество съдебно-следствени поръчки, които вече са изпратени в редица държави - Канада, Австралия, Израел. Той бе категоричен, че няма доказателства за българско участие в организирането на атентата и използване на местни структури. „Аз не бих казал, че България е мишена. България е платформа, т.е. България е била използвана за извършването на един терористичен акт, който е имал друга насоченост”, допълни Георгиев.

Според Георгиев е безспорно, че извършителите на терористичния акт са дошли от ливанската столица Бейрут. Били са във Варшава, Прага и са влезли в България от Румъния. След това са се насочили към Черноморието. След удара са се оттеглили, като са се възползвали от възможностите за свободно движение на хора в Европейския съюз.

Главният секретар на МВР добави още, че принтерът, използван за отпечатване на „неистинските документи” е проследен, както и пътят на тези документи - доказано е, че са отпечатани в Бейрут. Наред с това от ДНК-профила на атентатора, идентифициран засега само фалшивата му самоличност - Жак Филип Мартен, станало ясно, че е бил в контакт с едно от другите лица, съпричастни с атентата - „там имаме пряка връзка между двамата”, каза главен комисар Георгиев.

„Тези обосновани предположения, които имаме, ще бъдат достатъчни доказателства в съда”, убеден е Георгиев и допълни, че събирането на нови доказателства продължава. „Атентаторите са заминали за Ливан, но къде са в момента не може да се каже”, разкри още Калин Георгиев.

„Мерките за сигурност, въведени след 18 юли, са стандартни. Те не са променяни и няма скоро да бъдат променяни. Не е възниквала необходимост от въвеждането на допълнителни мерки за сигурност. Нивото е същото”, обясни още той, но не пожела да коментира дали има нови заплахи. Това било тема на разговор само на съвещание на шефовете на службите или на Консултативния съвет за национална сигурност при президента.