Българинът очаква поевтиняване на стоки и услуги
Българинът очаква поевтиняване на стоки и услуги / Sofia Photo Agency
Голяма част от българските избиратели се вълнуват от политически фигури, които предлагат икономически решения, а не от определена политическа партия. Така социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев разтълкуваха резултатите от изследване на агенция „Галъп”, направено през първите десет дни на януари. Резултатите показват, че за пръв път от много години българинът очаква поевтиняване на стоки и услуги, заради икономическата криза, както и че не знае причинителя на кризата, в резултат на което не мисли революционно.

Над 70 процента от участвалите в изследването българи очакват ръст на безработицата заради кризата, като се позовават на собствените си наблюдения върху трудовия пазар. Това обаче няма да предизвика експлозия, прогнозира Андрей Райчев: „Не виждам надигане на агресия на политическа активност, поява на нови идеи и го отдаваме това на невъзможността на хората да си отговорят кой е виновен, защо се случва това. Това означава, че е възможно още по-драстично спадане на тези, които гласуват като пряк политически резултат”.

Почти без промяна остава вотът на българина според партийните предпочитания, като ГЕРБ изпреварва БСП с 4 процента, а НДСВ и ДСБ все още не могат да преминат бариерата, за да влязат в управлението. Прецедент е СДС, обясни Кънчо Стойчев: „СДС като че ли е с най-добри шансове дори самостоятелно да се яви на избори и да влезе, тъй като показателят 2,8 от всички имащи право на глас най-вероятно означава минаване на бариерата”.

Социолозите очакват протестен вот в полза на ГЕРБ и „Атака”, както и избирателна активност сред по-бедните домакинства.