С гражданско поклонение на Къкринското ханче бяха отбелязани 184 години от рождението на Васил Левски.

Пред барелефа на Апостола и вековния бряст, който е свидетел на залавянето му, в двора на ханчето, представители на институции и граждани се събраха, за да поднесат венци и цветя на признателност към делото на великия българин, посочва БТА.

Къкринското ханче е емблематично място на памет с национално значение. Тържествено открито на 10 май 1931 г., то има честта да бъде първият музей в страната, посветен на делото на Апостола. Днес то е от местата с висок посетителски интерес, защото тук българската история написа една от тъжните си страници - свършека на един свободен революционен живот и начало на безсмъртието, заяви в словото си директорът на Регионалния исторически музей в Ловеч Капка Кузманова, която припомни делото на Васил Левски и как се е стигнало до залавянето му в ханчето. По думите й, оценявайки измеренията на неговата личност и дело, съратници, сподвижници и световници го наричат Апостол на свободата. А следващите поколения свободни българи издигат създателя на Вътрешната революционна организация като най-значимата фигура на българската национална революция.

Програмата на Къкринското ханче започна с изпълнения на самодейците от Народно читалище "Васил Левски - 1924 г." - с. Къкрина. В салона на читалището бе прожектиран документалният филм "Прослава на Левски" (1922 г.). Това е най-старият филм-хроника, заснет от Христо Константинов, за откриването на Къкринското ханче като музей.
Събитията, посветени на годишнината, продължават по-късно днес, от 17.30 часа, с панихида в храма "Успение Богородично" в Ловеч. След това е гражданското поклонение пред паметника на Апостола. В музей "Васил Левски" желаещите ще могат да присъстват на музикално-поетичен спектакъл, посветен на 184 години от рождението на Васил Левски. В него поети от страната, както и местни творци, ще рецитират свои стихове за Апостола, а изпълнители ще изпълнят песни по темата.

По-късно, от 17.30 ч. в храм "Успение Богородично" в Ловеч, ще има панихида за Апостола. 

Под звуците на националния химн и с илюминации в деня на рождението на Васил Левски в Тервел ще бъде открит негов паметник. На церемонията, която ще започне в 20:00 ч., почетен караул на Военноморските сили ще премине в тържествен марш за слава и чест на Апостола на свободата, съобщават от кметската управа.

Бюст-паметникът на революционера е изваян от скулптора Борис Борисов. Проектът за изграждане на мемориалния знак е дарение на добричките архитекти Емилия Добрева и Светлина Кастелова и на строителния инженер Пенко Русев. Сред дарителите в кампанията, която събира средства за паметника няколко години, са и абитуриентите от 12-и "а" клас в СУ "Йордан Йовков", децата от фолклорната танцова студия "Калинка Вълчева", свещеник Вълчо Вълчев, ходжа Мехмед Сали, църковният хор при храма "Свети Георги" в Тервел, учебни заведения и други институции, много граждани, посочват от кметската управа. Общината е подкрепила патриотичната кауза със средства за изграждане на гранитния постамент на паметника.