дрегер Пловдив КПП
дрегер Пловдив КПП / ОДМВР-Пловдив
Най-много отнети моторни превозни средства (МПС) от водачи, шофирали след употреба на алкохол или наркотици, има в областите Бургас, Пазарджик, Велико Търново и Търговище.

Това се посочва в писмен отговор на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов на въпрос, зададен от народния представител Георги Гьоков, публикуван на сайта на парламента.

В област Бургас отнетите МПС са 18, в областите Пазарджик и Велико Търново - по 14, а в област Търговище – 10.

В останалите области са както следва: Варна – две, Видин – три, Враца – пет, Габрово – девет, Кюстендил – две, Ловеч – три, Монтана – пет, Плевен – шест, Пловдив – пет, Сливен – две, Смолян – четири, София – шест, Шумен – четири, и Ямбол – седем. За останалите области няма данни за отнети МПС.

В отговора на Стоянов се посочва, че според последните промени в Наказателния кодекс моторно превозно средство се отнема в полза на държавата, ако водачът е шофирал с алкохол в кръвта над 1,2 промила или 0,5, но преди това има влязла в сила присъда, а също и ако е употребявал наркотици. Иззетото МПС се приобщава към досъдебното производство в качеството му на доказателство.

Впоследствие Националната агенция по приходите оценява състоянието на конфискуваните превозни средства и ги обявява за продан чрез търгове. Посочва се също, че МВР не отнема МПС, а само изпълнява разпорежданията на прокуратурата.