Силна буря в Смолян и региона тази сутрин. По пътищата има много паднали дървета и камъни. В Смолян ураганният вятър отнесе покривите на две къщи, имаше прекъсване в електрозахранването.

Засега няма опасност от преливане на Струма и Места

Най-пострадал е домът на Росица Кънчева. Тя и съпругът ѝ тъкмо били излезли, когато започнал ураганният вятър. Съседи им казали, че покривът на къщата е разрушен.

Главен комисар Николай Николов съобщи пред БНТ, че са получени повече от 50 сигнала, най-вече за паднали дървета, наводнени мазета, двата покрива в Смолян и едно срутище на камъни.

Опасно силен вятър и проливни дъждове в цяла България

"Към момента нямаме сигнали за свлачищни процеси, които застрашават населени места или критичната инфраструктура. Продължаваме да следим с внимание обстановката, включително и нивата на по-големите реки. Към момента всичко е нормално и спокойно", поясни той.

"Бурята от Смолян премина през Златоград, Кърджали, Хасково. Обстановката е в тези райони е приблизително като в Смолян, без повредени покриви, предимно паднали дървета", обясни комисар Николов. 

Десет военнослужещи, с ръководител старши лейтенант Борислав Семерджиев, от състава на 101-ви алпийски полк - Смолян от 15:00 часа оказват помощ на населението в града, съобщиха от Министерство на отбраната.

Алпийците разчистват отломки от покриви, паднали на пътните платна вследствие на обилния дъжд и силния ураганен вятър.

Военнослужещите действат на основание отправено искане от областния управител на област Смолян Недялко Славов и по заповед на командира на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов.
БНТ