БСП обвини шефа на здравна каса в некомпетентност
БСП обвини шефа на здравна каса в некомпетентност / Sofia Photo Agency, архив
БСП обвини шефа на здравна каса в некомпетентност
33091
БСП обвини шефа на здравна каса в некомпетентност
  • БСП обвини шефа на здравна каса в некомпетентност

БСП обвини шефа на здравната каса Нели Нешева в некомпетентност заради това, че от касата са били пренасочени без основание милиони левове. В отговор Нешева заяви, че липси на пари няма и препрати вината за неизплатените средства на болниците към управлението на тройната коалиция.

Спорът се разрази по време на обсъждането на отчета за дейността на здравната каса за 2009 г., който мнозинството прие.

Мая Манолова от БСП: „Драмата, уважаеми дами и господа от мнозинството, наистина е изключително сериозна и неин измерител е оставката на здравния министър, подадена и приета вчера. Колкото и да се опитвате да прикривате безобразията, които се извършват и в здравноосигурителната каса, в един момент рано или късно този бюджет ще бъде сложен на масата и ръководството на касата, ръководството на министерството няма как да избяга от въпросите къде са 55 милиона лева от парите на българските данъкоплатци от миналата година и къде са още 140 милиона, които трябваше да бъдат в оперативния резерв на касата, с които пари да се извършат разплащанията с болниците за миналата година".  

Директорът на здравната каса Нели Нешева: „Изчезнали пари от здравната каса няма. Всичко е отчетено. Когато парите са в оперативния резерв и те останат, са в излишъка на касата, който е част от консолидирания бюджет на държавата. Отчетът този и следващият, който ще бъде внесен за бюджета, е отчет за 2009-а година. Аз работя в касата от месец май 2010 година. Аз отговарям за бюджета на касата от месец май 2010 година. Нека тройната коалиция, когато е пожелала да вкара част от резерва на бюджета на касата през 2008-ма година в излишъка, когато това е станало през закон, нека въпросите да бъдат насочени към този, който го е направил. Аз не съм камикадзе. Нали си представяте, че ако имам парите, ще ми бъде много хубаво да ви казвам, да така е, имам ги. Искам да ви се усмихвам и да ви говоря много хубави неща. Да, редно е, но така е станало от 2008-а година. Аз тегля последствията и както виждате ви отговарям".