/ БГНЕС
БСП настоява за актуализация на бюджета, ако се приемат предложенията за намаляване на ДДС. Това обяви лидерът на партията и председател на парламентарната група "БСП за България" Корнелия Нинова на брифинг в парламента. 

Нинова коментира, че въпросните данъчни политики изискват промяна в бюджета, която трябва да бъде внесена от Министерски съвет. По думите й обратното би означавало хаос и несигурност.

Нинова припомни, че от 2018 година досега са внасяли четири пъти предложения за намаляване на ДДС за храни и лекарства, както и за детски стоки. 

"Намаляването на ставката ДДС за ключови стоки е правилният път", посочи Нинова. 

Тя посочи, че само две европейски държави нямат диференцирано ДДС и даде пример със страни, в които то е въведено. Така например в Германия стандартно ДДС е 19 на сто, а на хранителните продукти - 7 на сто, Франция - 20 на сто ДДС, но 10 на сто за туризъм, ресторантьорство и транспорт, Унгария - 27 на сто ставка, пет на сто - за храни и лекарства, Румъния - 9 % за храни и лекарства.

Нинова коментира, че от сутринта сме свидетели на противоречиви сигнали от Министерски съвет. "Това поведение и действие ражда нестабилност в държавата, несигурност за бизнеса и безперспективност за хората. Обещанието на премиера е бъдещо несигурно събитие", коментира тя.

Тя припомни, че от месец от левицата настояват за анализ на състоянието на бюджета. По думите на Нинова, за да се прави разумна данъчна политика, трябва да се знае какво е състоянието.
БТА