Броят английските заселници във Великотърновско
Броят английските заселници във Великотърновско / DarikNews.bg, Велико Търново

Най-голямата и най-старата английска общност у нас се намира във Великотърновски регион, стана ясно при посещението на британския посланик Джонатан Алън в старата столица. С точни цифри обаче посолството не разполага. Около 500 английски заселници живеят само в Община Велико Търново, като една от най-активните общности се намира в село Миндя, съобщи кметът Даниел Панов, който проведе среща с посланик Джонатан Алън.

По съвместна инициатива на областния управител и кметовете на десетте общини ще започне преброяване на английските заселници, които живеят в областта. Данните ще включват и имотите, които притежават британските граждани у нас. Пълната информация ще бъде готова до края на ноември, уточни Даниел Панов. Подготвя се и обща среща на английската общност в областта, която ще се състои в навечерието на Коледните празници. Тъй като голяма част от англичаните участват в различни певчески групи и читалищни формации, ще организираме за тях общоградски концерт, каза градоначалникът.

Повечето британци живеят в България, защото водят по-добър начин на живот, сподели английският посланик, който се срещна с част от британската общност в Павликени. В общината с постоянно местожителство са 102-а британски граждани, които са в добри отношения със съседите си и активно участват в живота на своите населени места. Възможностите да се определи „консулски агент" за местната британска общност са обсъдили посланик Алън и кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. Това е практика на посолството, при която се определя местен човек, който да представлява английската общност. Този човек подпомага сънародниците си у нас с информация и връзка към консулството. Най-важна е отговорността им при издаването на пасавани. Подобна практика е стартирана вече в Банско.

Кметът инж.Манолов изрази готовността на Община Павликени да предостави помещение за информационен център на британската общност, ако посолството има възможност за това. Градоначалникът изрази и интереса на местната власт към домакинство на културни събития с участието на британски творци, както и към образователните програми на Британския съвет. В с.Михалци се издава единственото списание на английски език за чужденците в региона. Те редовно получават и съобщенията на общината за предстоящите обществени прояви, както и новини от Павликени.

Други новини от Велико Търново