Борисов прати писмо на Станишев за „Топлофикация”
Борисов прати писмо на Станишев за „Топлофикация” / cнимкa: Sofia Photo Agency

Столичната община изпрати писмо до премиера Сергей Станишев с искане за бързо и ясно решение на проблема със собствеността върху „Топлофикация-София”. Готови сме да предоставим безвъзмездно дружеството на държавата, ако премиерът одобри този вариант, заяви кметът на София Бойко Борисов.

Другият предложен на премиера вариант за спасяването на „Топлофикация” е разпределяне на дълговете на дружеството пропорционално на акционерното участие на държавата и общината, обясни кметът Борисов в отговор на полученото вчера писмо, че държавата е готова да подкрепи увеличаването на общинския капитал в „Топлофикация”. „ Ние сме готови да платим нашия дълг към „Булгаргаз” и съответно пак му гарантираме, че ако ни върне писмо с ангажиментите, които се искат от Столична община, ще ги вкараме на сесия на общинския съвет да ги гласуваме и ще бъдат коректно изпълнени”, каза Борисов. Той допълни, че се надява, че Сергей Станишев разбира колко е важно, че близо един милион души очакват неговия отговор.

По думите на кмета Борисов в момента към "Топлофикация" се подава 30 процента от нужните количества природен газ, а ако се запази сегашното състояние на дружеството, загубите ще бъдат по 30 милиона лева на месец.