Бойко Борисов
Бойко Борисов
Страната ни вече е в нискорисковите държави по отношение на епидемичната обстановка
България вече е в зоната на "ниско рисковите държави" по отношение на епидемичната обстановка,  според данните института "Роберт Кох". Това обяви премиерът в оставка Бойко Борисов, който заедно със здравния министър в оставка проф. д-р Костадин Ангелов посрещнаха новите дози от ваксината на Pfizer/BioNTech.

„Благодаря на ЕК и големите държави членки. Имаше проблем в целия ЕС. Сега с новите доставка е решен. На макс да се ваксинира, трябва да се слагат по 30 хил. ваксини на ден“, заяви лидерът на ГЕРБ.

Според него сега вече няма проблеми с липса на дози.

Ангелов обяви кога ще махнем маските


„Могат нашите критици да видят с какви мерки другите държави са на нашето ниво – пълен локдаун, излизане със SMS. Можем да кажем, че сме приключили третата вълна“, заяви той.

Здравният министър в оставка коментира и докога ще действат "зелените коридори", след като разписанието за имунизация е до 10 май. По думите му според пристигналите количества на препарати ще бъде направено ново разписание след този период, в зависимост как се движи и процесът по Националния ваксинационен план.

Проф. Ангелов посочи, че личните лекари получават между 300 и 350 ваксини, а по отношение на напрежението между лични лекари и РЗИ-София той посочи, че процесът е вече урегулиран.

Той отново увери, че тези, които вече са си поставили първа игла от AstraZeneca спокойно могат да си поставят и втората доза, след като не са имали проблеми. "Ваксината има по-дълъг срок на годност, търсенето е минимално, ние имаме достатъчно количество. Имам опасения, че ще останат дози от ваксините. Поели сме ангажимент, когато ваксинираме всички български граждани да предоставим достатъчно ваксини на страните от Западните Балкани. Това включва и Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Janssen", коментира той дали ще има останали неизползвани количества от Оксфодската ваксина, за която има най-малко търсене.

"Болничната ни система ще се съвзема много дълго време, колеги са уморени, но се справят", посочи Ангелов. "България не усети как мина третата вълна", смята той.