Борисов: И в момента има горещи точки на бежанците в България
Борисов: И в момента има горещи точки на бежанците в България / снимки: БГНЕС
Борисов: И в момента има горещи точки на бежанците в България
81879
Борисов: И в момента има горещи точки на бежанците в България
  • Борисов: И в момента има горещи точки на бежанците в България

България e поискала на нейна територия да бъде разкрит европейски център за регистрация на мигранти, съобщи германският канцлер Ангела Меркел след срещата на върха на европейските лидери в Брюксел.

„България ни обърна внимание, че и тя има обща граница с Турция, че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център. Ние посрещнахме желанието й с разбиране и заявихме, че щом иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции, както Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България, но тя самата казва, че има проблем”, обясни Меркел.

Часове по-късно след като се завърна в София премиерът Бойко Борисов заяви, че идеята му е била да посочи пред Европа факта, че страната ни полага всички усилия да действа солидарно, но икономическият й капацитет е ограничен.

Меркел: В България може да има регистрационен център за бежанци

В България може да бъде създаден регистрационен център за бежанци, т.нар. горещи точки до края на ноември, където европейски служители ще документират пристигналите бежанци и ще ускоряват депортацията на тези, които не покриват критериите за предоставяне на закрила, каза Ангела Меркел след срещата на върха в Брюксел.

По думите й България е обърнала внимание на това, че и тя има обща граница с Турция и че изпитва огромен натиск и иска да отвори такъв център.

„Ние посрещнахме желанието с разбиране и заявихме, че щом страната иска това, ще получи същата подкрепа от европейските институции като Гърция и Италия. Ние не искаме да налагаме това решение на България. България сама каза: „Ние имаме проблем, защо не и ние”, посочи германският канцлер след срещата.

България не е искала да бъде „гореща точка” за бежанците

По време на конференция, посветена на бежанците и сигурността, премиерът Бойко Борисов обяви, че три пъти е поставил въпроса, че България е гранична държава и не трябва помощта да се ограничава до Италия, Гърция, Македония и Сърбия. Той е поставил за обсъждане и идеята на турския премиер Ахмед Давутоглу да бъде обособена международна зона за сигурност в Сирия, за да не се стига до прилив на милиони бежанци към Европа.

Борисов И в момента има горещи точки на бежанците в България
netinfo

„Аз зададох риторично въпроса, трябва ли и в България да влязат 100 000 или 200 000 души бежанци, тогава да искам извънреден съвет, и тогава да поставям въпроса България е ли е гореща точка или не е”, разказа Борисов за срещата в Брюксел.

„И ние докога ще успяваме да устояваме, при положение, че турският премиер ме предупреждава, че той вече изнемогва и тази бежанска вълна напира на границата на България”, обясни Борисов.

Българският министър-председател уточни, че горещи точки у нас отдавна има. „Ние отдавна сме изградили тези центрове. Гореща точка е център, в който влизат легалните, непреминаващи през зелената граница хора, а през нашите КПП, и ние не можем да ги отблъскаме - там им се взимат пръстови отпечатъци, регистрират се и по смисъла на поетите ангажименти ги настаняваме в бежански центрове. Те и в момента са там и ние всеки ден ги храним по име и се грижим за тях с цялата хуманност, която има българския народ”, обясни Борисов.