Борисов: Ако Петков бъде сменен, трябва да е заради закъснелите реформи
Борисов: Ако Петков бъде сменен, трябва да е заради закъснелите реформи / снимка: Sofia Photo Agency
Бих отправил критика към Румен Петков заради климата в МВР, заради това, че сега, едва на 3-та година от мандата си, започва реформи. Това каза в предаването „Седмицата” на Дарик радио неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той обясни, че от опит знае колко е сложно всичко и че не бива да се забравят ключови арести като този на Маргините и Митьо Очите, станали по времето на Румен Петков. Когато нещата се слагат на кантар, трябва да се има предвид и направеното, допълни Борисов. Според него, ако Румен Петков бъде сменен, то трябва да бъде затова, че е закъснял с реформите.

Борисов бе категоричен, че единствено на премиера се пада ролята да определи дали даден министър да остане или не. В сегашната ситуация на недоверие, много трудно Румен Петков би направил реформите, каза още неформалният лидер на ГЕРБ.

Според него е обидно, че се налага отвън непрекъснато да ни подсещат, визирайки тезата, че обещаните от кабинета персонални и структурни промени стават под натиск на ЕС и САЩ. Няма друга държава в Европа, която би си го позволила това - заради своя авторитет, допълни Борисов.

На въпрос дали има опасност от задействана на предпазна клауза по глава правосъдие и вътрешен ред за България Бойко Борисов отговори, че проблемите в МВР не са най-големите в страната ни. По думите му проблеми има също в прокуратура, съдебна система, законодателна база, по която работи МВР.