Борис Велчев: Притиснахме 15 ключови фигури, чакаме присъди
Борис Велчев: Притиснахме 15 ключови фигури, чакаме присъди / DarikNews.bg, Радка Минчева
Борис Велчев: Притиснахме 15 ключови фигури, чакаме присъди
34290
Борис Велчев: Притиснахме 15 ключови фигури, чакаме присъди
  • Борис Велчев: Притиснахме 15 ключови фигури, чакаме присъди

Между 10 и 15 са членовете на престъпни групи, чиято безнаказаност през последните 20 години ги правеше трудни за работа. Те вече са сериозно притиснати, чакаме присъди. Това заяви в Разград главният прокурор Борис Велчев.

Не се гордеем със случая, при който заради забавено 15 години разследване разградчанин осъди прокуратурата да му плати 60 000 лв. обезщетение, но няма да търсим отговорност от държавните обвинители, допълни главният прокурор. По думите му, ако има основание, обезщетението ще се изплати. Случаят с разградчанина Цеко Цеков не е прецедент, призна главният прокурор Борис Велчев. Миналия месец бившият синдикалист осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 60 000 лв. 15 години Цеков е разследван, съден и четири пъти оправдан по обвинение в причиняване на пожар по непредпазливост, при който са загинали две жени.

Борис Велчев бе на работно посещение в Разград за проверка на прокурорската натовареност и работата по дела, свързани с организираната престъпност. Той даде висока оценка на местните държавни обвинители и техния шеф Огнян Дамянов.

"Отчетите ни след 2005 г. показват, че има все повече ефективно осъдени лица от организирани престъпни групи, не е проблемът с бройката, а с тези няколко големи организирани престъпни групи, чиято безнаказаност в последните 20 години ги прави изключително трудни за работа. От 10-15 имена на ключови фигури, които всеки може да напише на листче, повечето са в съда, някъде се крият, имат наказания, чувстват се много сериозно притиснати - не е достатъчно, чакаме присъди. Да ги притискаме не е политика, временен ефект е", смята Велчев. Той обясни, че сред целите на прокуратурата е да мотивира местните контролни органи да си вършат работата: "Ще се опитаме да структурираме нашата работа по-добре, тъй като със всичко се занимава прокуратурата, а това е ненормално. Искаме да мотивираме местните контролни органи да си свършат работата така, че да не се налага прокуратурата да им я върши. Не съм особен оптимист."

Други новини от Шумен