Борис Велчев е новият председател на Конституционния съд
Борис Велчев е новият председател на Конституционния съд / netinfo

Борис Велчев е новият председател на Конституционния съд, съобщиха от съда, цитирани от БГНЕС. Той е получил подкрепата на осем от членовете на съда. Бившият главен прокурор беше назначен за съдия в Конституционния съд от президента през 2012 г.

Конституционният съд се състои от 12 съдии, една трета от които се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента, а една трета се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд. Мандатът на съдиите в него е 9 години и не могат да се избират повторно на тази длъжност.

Съставът се обновява през три години от всяка квота. Съдиите от Конституционния съд встъпват в длъжност след полагане на клетва в присъствието на председателя на Народното събрание, на президента и на председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Съдиите от Конституционния съд избират председателя на съда.

Миналата седмица четирима нови съдии - Филип Димитров, проф. Мариана Карагьозова - Финкова, Таня Райковска, Константин Пенчев, положиха клетва. Четиримата нови съдии заеха местата на Димитър Токушев, Пламен Киров, Благовест Пунев и Красен Стойчев. Димитър Токушев беше и председател на КС.