Боил Банов
Боил Банов / БТА
Министърът на културата Боил Банов посети днес Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ по покана на ректора проф. д-р Димитър Димитров, съобщиха от висшето училище.

Проф. Димитров и министър Банов са обсъдили сътрудничеството между образованието и културата и неговото още по-силно активизиране в изпълнение на последователната политика за разширяване на образователната среда на учащите се във връзка и с тяхната успешна професионална реализация.

Министър Банов е разгледал аулата, библиотеката и откритото след обновяване през декември 2019 г. телевизионно студио на университета. В него под ръководството на доц. д-р Стела Ангова се обучават студенти от катедрата "Медии и обществени комуникации", създава се и аудиовизуално съдържание за университетските медийни платформи. Министър Банов е споделил, че подобен опит е изключително важен за младите хора, а и е инвестиция в тяхното бъдеще, тъй като ги учи на специален вид комуникация.

Обновеното телевизионно студио на УНСС е инвестиция в по-добрите комуникационни умения на студентите, е отбелязал министър Банов Банов. Заедно със заместник-ректора проф. Цветана Стоянова са били обсъдени и възможностите най-голямата зала на университета - аула "Максима", да се превърне в сцена, осигуряваща достъп до качествена културна продукция от различни изкуства не само за студентите от УНСС, но и за Студентския град.

Според проф. Димитров възможностите за по-тясно сътрудничество с Министерство на културата са големи. Той е изразил задоволство, че още на днешната среща са набелязани конкретни стъпки. В края на срещата министър Банов и проф. Димитров са планирали през следващата седмица да се състои видеоконферентна среща с представители на Съвета на ректорите на висшите училища в България. На нея ще бъде обсъдено развитието на университетските библиотеки, възможностите за тяхната дигитализация и обогатяването на библиотечните им фондове.

Десислава Милушева - директор на Университетската библиотека, също е представила накратко дейността, като е очертала ролята на информационните технологии в библиотечната дейност