Блокадите по граничните пунктове с Гърция продължават
Блокадите по граничните пунктове с Гърция продължават / снимкa: Sofia Photo Agency
При струпване на автомобили на българо-гръцката граница пунктът Капитан Петко войвода – Орменион ще бъде отварян за движение периодично днес. Споразумението е постигнато след дълъг разговор на областния управител на Хасково Райна Йовчева с колегата й от Еврос Николаос Замбунидис. Областният управител на Хасково ще получава от граничните власти информация за ситуацията на пункта.

От 23.00 часа снощи до 7.00 часа тази сутрин пунктът Капитан Петко войвода –Орменион е бил отворен. Пропуснати са 100 камиона в двете посоки, съобщиха от Областна администрация Хасково.

ГКПП Кулата продължава да е затворен. Само около 15 ТИР-а са пропуснати снощи. Обещанието от страна на гръцките власти за пропускане на 200 тежкотоварни автомобила не е изпълнено. Към 9.00 часа тази сутрин автомобилната колона там е била от 205 ТИР-а.

По думите на комисар Тодор Георгиев, началник на регионалната дирекция "Гранична полиция" – Смолян пред БТА, по 80 товарни автомобила са били пропуснати в двете посоки през ГКПП Кулата – Промахон към Гърция и към България през миналата нощ. Така според него е спазен ангажиментът, поет при вчерашната среща между областните управители на Благоевград – Владимир Димитров, и на съседната погранична гръцка област Серес – Стефанос Фотиадис, да се убедят протестиращите гръцки фермери периодично да вдигат блокадата при гръцкия граничен пункт Промахон и да пускат автомобили да преминават.

 Около 40 ТИР-а са блокирани на ГКПП Илинден, заради протестите на гръцките фермери, съобщи началникът на Граничното полицейско управление в Гоце Делчев комисар Илия Сораджиев. След разговор с гръцките гранични власти малко по-късно, се очаква се да бъде уточнено какъв ще бъде пропускателния режим за днес. Вчера пунктът беше отворен за два часа – между 14.00 и 16.00 часа.

Блокадите продължават повече от седмица заради протести на гръцките земеделски производители.