/ БГНЕС
Близо 90 учители у нас са заразени с коронавирус. Това обяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и уточни, че цифрата е на фона на 90 000 професионална група. Днес той присъства на официалното откриване на академичната учебна година на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Церемонията се проведе в Университетската ботаническа градина.

По негови данни 0,5% са карантинираните ученици, били в контакт със заразени лица в училище или извън него.

Ситуацията е нормална, просто се натрупват случаи, обясни Вълчев и допълни, че за част от учениците и учителите, карантинирани в първите дни на учебната година, вече е изтекъл 14-дневният карантинен период. По негови думи процентът на заразените ученици е два пъти и половина по-нисък от общия брой заразени от населението. Според министъра това е нормално, тъй като учениците боледуват по-малко и по-малко се заразяват. При учителите процентът бил малко по-висок.

„Не предвиждаме цялостно затваряне на образователната система през тази учебна година, няма причина да го правим това, ще има прагови стойности, но те ще бъдат много по-високи от сегашните. Най-вероятно ще има повишаване на броя на заразените от коронавирус през следващите месеци и със застудяването на времето ще прекарваме повече време в затворени помещения“, каза още пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той предположи, че при "сезонните грипни вируси е по-голяма вероятността за по-масово затваряне на училища, но не на национално затваряне, а в отделни общини или области".

Различното през тази година е, че няма да се прекъсва образователният процес и учениците веднага "ще превключват" на обучение в електронна среда, каза министър Вълчев. Той обясни, че тези прагови стойности на заболелите в образователната система се изработват от Министерството на здравеопазването.

Той заяви още, че при публичния дебат за маските в училище се е чул много повече гласът само на една част от родителите. Имало обаче и едно мълчаливо мнозинство от родители, които смятат за необходими предпазните мерки, за да се защити правото на здраве на всички останали.

Просветният министър изтъкна, че у нас режимът е един от най-либералните, а носенето на маски в класните стаи не е задължително.

Междувременно министърът уточни, че възможността за отсъствия по семейни причини е за 10 дни, като три от тези дни са с разрешение на класния ръководител, а три дни - с разрешение на директора на училището. Това каза Вълчев в отговор на журналистически въпрос за искането на родители и на училищни директори да има възможност за 15 дни отсъствия на учениците по домашни причини.

Той уточни, че това ще бъде обсъдено и може да се направи по-облекчен режим за тези седем дни, но не мисли, че в момента е толкова утежнен. "Като аргумент чух, че децата не е добре да ходят пред здравните кабинети на личните лекари, където се получава струпване на деца и на родители", обясни министър Вълчев. Той отбеляза, че сега няма необичайно струпване, но може би ще има през януари и февруари, когато дойдат сезонните грипни вируси.

Министър Вълчев каза, че е говорил по този въпрос с министъра на здравеопазването и вероятно в края на следващата седмица ще бъде организирана такава среща. Ще говорим също със социалните партньори и с родителите, но въпросът не е еднозначен, защото, ако едно дете не отиде на лекар, рискуваме част от симптомите да не бъдат забелязани от родителя. Той няма тези професионални познания и медицинските специалисти категорично препоръчват децата да отидат на лекар, заяви образователният министър. Той каза, че е "опасно и за останалите деца, ако детето се върне на училище, без да е минало през лекар".

Колко да бъдат тези отсъствия по семейни причини - 10 или 15 дни, ще бъде обсъдено и облекчението ще е повече за отговорните родители, но не трябва да забравяме, добави министърът, че при над 20 процента от децата липсва отговорност на родителите към образованието и за тях това ще е възможност да не ходят на училище. Имаме няколко варианта за отсъствията, обясни министърът, но каза, че не е наложително да се бърза, защото малко време е минало от началото на учебната година.