Близо 1 тон колбаси с конско месо са продадени у нас
Близо 1 тон колбаси с конско месо са продадени у нас / снимка: Reuters, архив

У нас близо тон колбаси с конско вместо телешко са били продадени по магазините. Това е показала проверката на Агенцията по храните, след като бяха установени случаи на измама. Продуктите са безопасни, но въпреки това производителите ще бъдат глобени.

След истерията в Европа конското месо се оказа заместител на телешкото и у нас. В две месопреработвателни предприятия са засечени 4 фалшиви продукта - саздърма, наденица, варено-пушени колбаси, допълва bTV.

„Общото е, че е влаган животински протеин, който е говежди, от страна членка на ЕС. Той е на прах, абсолютно разрешен и това е общото между тези продукти", обясни изпълнителният директор на агенцията Йордан Войнов.

Лабораторните тестове продължават до уличаване на виновника. Конското беше открито в предприятия в Петрич и в Карлово. От месокомбината в Петрич са изпратили проба в Германия, защото твърдят, че в колбасите не е влагано конско.

„Ние сме направили по нашата система съответното проследяване и установихме, че в тези колбаси, за които се коментира, е влагано българско месо, добито от българска кланица, която се контролира от Агенцията по безопасност на храните", обясни Костадин Чорбаджийски от Петрич.

От завода в Карлово пък предполагат, че са били измамени от некоректен доставчик. „Това нещо рефлектира върху нашето име и нашия авторитет на дългогодишен производител", заяви Валери Илиев - изпълнителен директор на месокомбината.

В продуктите има основно вносни съставки, които по документи и етикет се водят "говеждо". „По документи измамените са нашите производители, тъй като това, което са купили, им е било продадено за говеждо - както месото, така и протеинът", уточни Йордан Войнов от БАБХ.

До края на месеца от магазините у нас ще бъдат взети над 70 проби.