Бивш директор на ВМЗ: Конкуренти може да стоят зад взривовете
Бивш директор на ВМЗ: Конкуренти може да стоят зад взривовете / снимка: БГНЕС, архив

Икономически или политически мотиви са възможните причини за взривовете във ВМЗ - Сопот. Това заяви за Дарик Илия Гунчев, дългогодишен директор на сопотската оръжейница. По думите му, конкурентна българска фирма най-вероятно стои зад взривовете, която иска да измести ВМЗ от международните му пазари.

Разследващите органи да се насочат към фирмите със сходна дейност и да анализират техните икономически връзки, препоръча още дългогодишният директор на ВМЗ - Сопот.

Илия Гунчев не изключи и политически мотив за избухването на взривовете в Иганово. Според него целта може да е да бъде сменено сегашното ръководство на ВМЗ с друго, „по-послушно".

Кметът на Иганово: Взривовете стават с външна намеса

Пред Дарик кметът на карловското село Стефан Данчев също коментира, че взривовете край Иганово стават с външна намеса. Той е категоричен, че без външна намеса не може да последва това, което се случва вече два пъти за по-малко от месец.

36 години след голямата производствена авария от 1978 година, бе тази на 21 март, припомни Данчев. „Мислех, че на тази възраст няма да дочакам следваща, а тя се случи само след двайсетина дни. Това ме кара да мисля, че тези неща се случват с външна намеса", каза кметът.

По думите му нощта след новите взривове в Иганово е преминала спокойно. Данчев е притеснен, че 3-километровата зона не е почистена още от първия взрив, а сега се налага повторно да се почиства. Той припомни, че хората не могат да влизат спокойно в нивите, които обработват и розоберната кампания е почти обречена.

Нови взривове стреснаха хората в Иганово, подозират саботаж

Нови взривове стреснаха хората в карловското село Иганово на 14 април. На производствената площадка за боеприпаси на ВМЗ-Сопот, за по-малко от месец, вече втори път избухва пожар, а вследствие и взривове. При инцидента няма пострадали.

Направеният от въздуха оглед с дрон показа, че е разрушена западната страна на производствения цех. След предишните взривове на 21 март там няма работници, няма ток и не се допуска никой, освен разследващите.