Нови взривове стреснаха хората в Иганово, подозират саботаж
Нови взривове стреснаха хората в Иганово, подозират саботаж / снимки: Dariknews.bg, Пловдив
Нови взривове стреснаха хората в Иганово, подозират саботаж
79161
Нови взривове стреснаха хората в Иганово, подозират саботаж
  • Нови взривове стреснаха хората в Иганово, подозират саботаж

Гърмежи, пушек, голям черен облак, десетки взривове, стресирани хора, евакуация. Така започна денят в карловското село Иганово, където на производствената площадка за боеприпаси на ВМЗ-Сопот, за по-малко от месец, вече втори път избухва пожар, а вследствие и взривове. Няма пострадали. Направеният от въздуха оглед с дрон показа, че е разрушена западната страна на производствения цех. След предишните взривове на 21 март там няма работници, няма ток и не се допуска никой, освен разследващите. От ръководството на ВМЗ днес имали намерение да изпратят искане до прокуратурата производството там да бъде възстановено.

Два силни взрива минути след 07:00 ч. тази сутрин и над 20 вторични в часовете до обяд държаха в напрежение жителите на Иганово. Пожарът възникнал в 835-ти производствен цех. По първоначални данни там се съхранявали термобарични гранити, избухналите са около 500. Част от продукцията е същата, която е била във взривилия се на 21 март склад. Експлозиите от днес в от цех, който се намира на 1 км от него. Опасност за хората и необходимост от евакуация няма, увериха на място главният секретар на МВР Георги Костов и зам.-министърът на икономиката Любен Петров.

Ситуацията в Иганово е овладяна, няма опасност за населението

По думите на Костов днес ръководството на ВМЗ-Сопот е възнамерявало да поиска от прокуратурата да бъде възобновена работата във взривения цех.

Оръжейницата търпи загуби, категоричен е изпълнителният директор Иван Стоенчев: „Чакахме да ни се разреши да влезем, за да възстановим производствения процес и сега отново ще прочистим района и ще има следствие, така че..."

Според инж. Стоенчев охраната на ВМЗ-Сопот е надеждна. Той обаче отказа да коментира версията за саботаж. По думите му в цеха е имало освен термобарични гранати, подготвени за опаковане и бойни части от други гранати, подготвени за сглобяване. Стоенчев обаче не коментира броя им. Според директора на ВМЗ-Сопот работниците са стресирани, а всичко се отразява на заплатите на хората и поръчките на завода.

Нови взривове стреснаха хората в Иганово подозират саботаж
netinfo

Голям черен облак е имало минути след 07:00 ч. тази сутрин. Заедно с него е имало и песъчинки, изгорели трески и отломки от нещо, подобно на уплътнение. Това разказаха пред Дарик очевидци от Иганово след новите взривове, които избухнаха днес в завода на ВМЗ-Сопот край Иганово.

Няма опасни емисии във въздуха в Иганово след взрива днес. Това показват резултатите от трите последователни измерванията, направени на място. След получен сигнал за взривове в завода на ВМЗ в село Иганово по разпореждане на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева мобилна станция с екип на РИОСВ-Пловдив и на Регионална лаборатория-Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда са заминали за Иганово. Подвижната мобилна станция е разположена пред кметството.

Според хората в Иганово новите взривове не са случайни

По думите на хората взривът и тътенът са били много по-силни, отколкото на 21 март. Според хората всичко е нагласено умишлено и преднамерено - както взривовете на 21 март, така и днес.

Вероятно конкурентна българска фирма стои зад взривовете в Иганово, коментира пред Дарик дългогодишният директор на ВМЗ-Сопот Илия Гунчев: „Фирма, която е заинтересована ВМЗ-Сопот да й даде продукция, а те не им дават и затова правят първият взрив и сега и вторият".

Разследващите органи не потвърдиха тази информация.

Главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че се работи по всички версии и те са еднакво вероятни - както версията за саботаж, така и за нелоялна конкуренция. Няколко огнища е имало на пожара в самото начало минути след 07:30 ч. тази сутрин, но те са овладени. Няма опасност за населението и няма необходимост от евакуация. Рано сутринта сами са тръгнали да бягат част от жителите на ромската махала в Иганово. Изплашена млада жена с двете си деца е отишла чак на 7 км от селото. Единственото, което като евакуация е било организирано, е било автобус с около 70 души от община Карлово.

Нови взривове стреснаха хората в Иганово подозират саботаж
netinfo

Окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство

Очаква се разследващите да започнат огледите на мястото на взрива, след като измине необходимият срок до обезопасяване на периметъра.

Окръжна прокуратура-Пловдив образува досъдебно производство "за унищожаване на имущество на значителна стойност чрез взрив" в цех на ВМЗ-Сопот в Иганово. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Към момента се извършват разпити на свидетели, като след обезопасяване на периметъра предстои да бъдат извършени огледи на местопроизшествието и да бъдат назначени експертизи, които да установят причините за взривовете, уточни прокурор Галина Андреева.