/ ВМА
Специалисти от Клиниката по дерматология на Военномедицинската академия (ВМА) ще консултират безплатно пациенти с псориазис, съобщиха от лечебното заведение.

Кампанията е във връзка със Световния ден за борба с псориазиса - 29 октомври.

Прегледите ще са в рамките три дни - 1, 2 и 3 ноември от 09:00 до 12:00 часа, в кабинет № 217, намиращ се на втория етаж в Поликлиника-ВМА. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване. Не е необходимо направление от личния лекар.

COVID-19 обостря хроничните кожни заболявания

В световен мащаб псориазисът засяга около 2% от популацията, а в България с проблема са между 100 000-150 000 души. Негова „мишена” са хора от всички възрасти, без значение от пол или раса, казва доц. Весел Кантарджиев, началник на Клиника по дерматология на ВМА, цитиран в съобщението.

Заболяването може да обхване различна площ от тялото, в това число скалпа, лицето, дланите и стъпалата, ноктите. Често засегнати обаче са ставите и сухожилията, което от своя страна може да доведе до възпаление, оток, деформации, затрудняващи и ограничаващи извършването на всекидневни дейности.

Днес във ВМА се извършват безплатни консултации за лимфедеми, съобщиха от лечебното заведение. Прегледите ще са между 9:30 и 16:30 часа. Консултациите ще се извършват като съвместна инициатива със специалисти по физикална медицина и по съдова хирургия в Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина.
БТА