Бащата на Павел и Николета отказа среща с Тачева
Бащата на Павел и Николета отказа среща с Тачева / DarikNews
Бащата на Павел и Николета отказа среща с Тачева
20301
Бащата на Павел и Николета отказа среща с Тачева
  • Бащата на Павел и Николета отказа среща с Тачева

Бащата на Павел и Николета от Асеновград - Тодор Василев - е отказал среща с Миглена Тачева, която поиска лично да разговаря с него. Така при пристигането й в Пловдив, където бе за откриването на най-модерния в страната следствен арест, не се стигна до разговор между двамата.

„Ще продължа да настоявам да се срещна поне с адвоката на бащата, защото трябва да обсъдим вариант казусът да се разреши с метода на медиацията. Не искам да го обвинявам, вероятно той не знае за какво става дума. Двама адвокати са се отказали от това да работят с него. Няколко пъти казах и пак ще го повторя - от поведението му днес ще се цени бъдещото развитие по родителските права", отбеляза Тачева.

„Няма да скрия, че говорих с полския си колега и постигнахме съгласие да се опитаме да приложим метода на медиацията, което е по-добро от това да отидат пет държавни органа и да осъществяват принудително изпълнение. Надявам се, че бащата ще проумее това. Най-лошата спогодба е по-добра от всяко съдебно решение. Това е стар римски принцип, не съм го измислила аз", каза още министърът на правосъдието в Пловдив.

Потресаващата семейна драма се разигра на 28 май в Асеновград. Майката - полякинята Барбара Василев, се опита да отведе децата си - 8-годишната Николета и 7-годишния Павел, от баща им. Родителите са разделени, но не са разведени. Нежеланието на децата да тръгнат с майка си заведе в квартала им полиция, съдия-изпълнител и представители на социалните служби. При насилственото отвеждане на децата се стигна до побой и в крайна сметка по-малкото дете избяга.

Павел и сестра му Ники живеят вече две години заедно с баща си в Асеновград, след като Тодор решава да се върне от Полша с децата. Тогава обаче Барбара подава жалба в полския съд, че децата й са отвлечени. В България се завежда дело за отвличането на децата по международната Хагска конвенция. Василев се оказа в капана на правораздаването, защото вече е осъден от Софийски градски съд за отвличане на собствените си деца. Присъдата е потвърдена и на последна инстанция, с дата 13 март 2009 година е издаден изпълнителен лист за незабавно връщане на децата обратно в Полша.

Други новини от Пловдив