Бащата на Николета и Павел няма да бъде съден
Бащата на Николета и Павел няма да бъде съден / cнимкa: DarikNews, Надя Коцева

Няма служители, участвали в скандалното отвеждане на Павел и Николета от баща им на 27-ми май, които да са превишили правата си или да са действали противозаконно. Това е установила проверката на Окръжна прокуратура-Пловдив.

Тя не засяга съдебното решение, а действията на лицата, участвали в неговото изпълнение, подчерта говорителят на прокуратурата прокурор Даниела Начева

Частният съдия изпълнител Кремена Дерменджиева, полицаите и служителите от Държавна агенция за закрила на детето не са превишили правата си и са действали според закона, е становището на Окръжна прокуратура.

За бащата, който не е бил открит, за да даде обяснения по случая по време на проверката, магистратите са решили, че въпреки данните за противозаконно пречене на съдия изпълнител и хулиганство, срещу него няма да бъде повдигнато обвинение, тъй като действията му не са представлявали обществена заплаха. Все пак прокуратурата е счела, че поведението му е укорително и затова ще бъде предупреден с писмен протокол да спазва законите на страната. Окръжна прокуратура е подала сигнал в агенцията за закрила на детето за взимане на мерки за по-добра координация при други подобни случаи.

Потресаващата семейна драма се разигра на 28 май в Асеновград. Майката - полякинята Барбара Василев, се опита да отведе децата си - 8-годишната Николета и 7-годишния Павел, от баща им. Родителите са разделени, но не са разведени. Нежеланието на децата да тръгнат с майка си заведе в квартала им полиция, съдия-изпълнител и представители на социалните служби. При насилственото отвеждане на децата се стигна до побой и в крайна сметка по-малкото дете избяга.

Павел и сестра му Ники живеят вече две години заедно с баща си в Асеновград, след като Тодор решава да се върне от Полша с децата. Тогава обаче Барбара подава жалба в полския съд, че децата й са отвлечени. В България се завежда дело за отвличането на децата по международната Хагска конвенция. Василев се оказа в капана на правораздаването, защото вече е осъден от Софийски градски съд за отвличане на собствените си деца. Присъдата е потвърдена и на последна инстанция, с дата 13 март 2009 година е издаден изпълнителен лист за незабавно връщане на децата обратно в Полша.

Новини от Пловдив