Атанасов: Промените в закона за МВР доказват провала на кабинета
Атанасов: Промените в закона за МВР доказват провала на кабинета / Sofia Photo Agency

Проектът за промени в Закона за МВР беше представен в парламента от депутатът от левицата Ангел Найденов, който заяви, че през изминалите 18 години има много опити върху системата на МВР да се окаже натиск и много случаи на масови уволнения на полицаи в България. Според проучване за рейтинга на МВР по-малко от половината от хората у нас подкрепят и вярват в системата.

Промените в МВР обхващат едва 20% от досегашните нормативни постановки в закона на министерството, уточни Найденов.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов заяви, че този закон показва неспособността на управляващите да се преборят с организираната престъпност. Като един от основните проблеми в проекта за изменение на закона за МВР, Атанасов посочи обособяването на агенция на ДОИ и ДОТИ, която ще има ръководител, назначаван от премиера с мандат от 5 години, както и постановките с дознанието.

Според проекта трябва да бъдат изградени пет национални дирекции „Криминална полиция”, „Охранителна полиция”, „Гранична полиция”, „Досъдебно производство” и „Пожарна безопасност и спасяване”. Друга идея е да бъде изградено звено за вътрешна сигурност, което да следи за чистотата на работата във вътрешното министерство.