Асоциацията на онкоболните иска промяна в регламента за отпускане на лекарства
Асоциацията на онкоболните иска промяна в регламента за отпускане на лекарства / снимка: БГНЕС

Анекс към пътеката, която регламентира трудовите възнаграждения на специалистите по онкология, ще реши проблема, довел до исканото уволнение на доцент Константа Тимчева от специализираната болница за лечение на ракови заболявания в столицата. Това заяви за Дарик Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания по повод провелите си тази сутрин протести в защита на доцент Тимчева, ръководител на клиниката по химиотерапия.

Ръководството на болницата за лечение на ракови заболявания е поискало отстраняването на доцент Тимчева, след като ръководителката на клиниката по химиотерапия е спряла да изпълнява заповед на директорката. Според заповедта онкоболните могат да получават лекарствата си в таблетни форми по единствената клинична пътека само ако лежат в болницата. Доцент Тимчева е изпълнявала заповедта до намесата на здравното министерство, което е разпоредило да бъде възстановено нормалното получаване на медикаменти. Според Евгения Адърска от Асоциацията на онкоболните някои от мотивите за уволнението на доцент Тимчева са абсурдни.

Кореспонденция е водена с асоциацията, което е безумие. Въпросната кореспонденция изискваше отговор от страна на ръководителя на болницата, защо пациентите не получават таблетни форми. Да се използва това като мотив срещу лекаря, който ни лекува, това е безумие, каза още Евгения Адърска.

Според Адърска специализираните болници за активно лечение на онкологични заболявания трябва да инициират преговори със здравната каса, за да бъде уредено заплащането на лекарския труд по пътека номер 298.