Арсенът във водата в Поибрене отново над нормата
Арсенът във водата в Поибрене отново над нормата / снимкa: DarikNews

Завишено съдържание на арсен сочат и последните анализи на питейна вода от панагюрското село Поибрене. При норма от 10 микрограма на литър пробата от шахтовия кладенец в селото е със съдържание на арсен от 13,8 микрограма, а взетата от кметството е с 15,7 микрограма арсен на литър. При предишните замервания през декември м.г. тежкият метал във водата бе 2,5 пъти над нормата

Вече трета година 1100 жителите на Поибрене, 350 от които – деца, са принудени да пият само бутилирана минерална вода, след като през ноември 2007-а във водоизточника на селото бе установена концентрация на арсен в пъти над нормата.

Последните анализи са на лицензирана софийска лаборатория, а пробите са взети на 27 януари.

Изискана е актуална информация за хода на изграждането на новия водопровод за Поибрене от село Оборище, който според първоначалния срок вече трябваше да бъде завършен. Седемкилометровата тръба ще осигури достъп на поибренци до чиста питейна вода, но само до входа на селото. Следващият етап е подмяната на тръбите във вътрешността на населеното място, но за този ремонт все още не са осигурени средства.