Парламентът не освободи Антон Славчев като член и изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество.
Общо 96 депутати гласуваха "за" отстраняването му, 91 бяха – „против“, седем се въздържаха. Точките от решението, предложено от „Продължаваме промяната – Демократична България“, бяха гласувани разделно след спор с какво мнозинство – квалифицирано или обикновено, следва да бъде освободен Славчев.

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че за освобождаването е необходимо квалифицирано мнозинство. 

"Не приемам упрека, че три години сме бездействали в Комисията за противодействие на корупцията", заяви Славчев по време на дебата в парламента за неговото освобождаване от поста.

Той посочи, че в комисията работят изключителни професионалисти на високо ниво и той стои зад тях. "Упрекът към мен, че комисията не работи, е упрек и към служителите", допълни Славчев.

"Комисията е колективен орган, решенията не ги взимам само аз", отбеляза още той.

Преди това депутатите решиха, че Антон Славчев, изпълняващ длъжността председател на антикорупционната комисия, ако иска, може да вземе думата по време на дебата за неговото отстраняване от поста. Решението бе гласувано със 163 гласа „за“ и 16 – „против“. 

Преди това въпроси към него от парламентарната трибуна отправи депутатът от ДПС Хамид Хамид. Според него Славчев трябва да обясни "има ли в Република България недосегаеми лица, ще бъдат ли те разпитани или имат мощни ортаци". В началото на дискусията Хамид посочи, че от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) искат да отстранят Славчев, за да го "инсталират" в Софийска градска прокуратура (СГП), където той вече бил спечелил конкурс с тяхна помощ. "Искат да го инсталират в СГП, защото там им трябва прокурор, защото половината им банда е за прокурор“, каза Хамид. Депутатът настоя, че обществото трябва да разбере кой е откраднал 30 млн. лв. по банков път и, ако е в София, да бъде разпитан незабавно.  

Народното събрание удължи работното си време до изчерпване на дебата и гласуване на проекта на решение за освобождаване на Антон Славчев като изпълняващ функциите председател на Комисията за противодействие на корупцията и на тази за отнемане на незаконно придобитото имущество. 

Народното събрание разисква проект на решение за освобождаване на Антон Славчев
от комисиите за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконното имущество. Проекторешението за освобождаването на Славчев от двете комисии като член и като изпълняващ функциите на председател е внесено от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Мотивите към проекта на решение представи народният представител Лена Бориславова от ПП-ДБ. 

Няма разследвания за корупция, няма разследвания срещу лица, санкционирани по "Магнитски", имаме неизпълнение на задължението за прозрачност и докладване на дейността на комисията, липсва информация, посочват се само количествени индикатори без истински данни за това какво прави тази комисия, как се бори с корупцията по високите етажи на властта. Не се изпълняват задълженията на комисията за това да се изгради електронна система за подаване на декларации за конфликт на интереси, каза тя. 

Бориславова посочи, че е налице траен отказ от прозрачност в дейността на комисията. Сайтът на комисията не поддържа актуална информация, каза още Бориславова и допълни, че за 2024 г. е качено едно единствено прессъобщение, комисията все още не е изпълнила съдебно решение за оповестяване на решение за отнемане на незаконно придобито имущество, каза още Бориславова.

По думите ѝ са налице множество данни за политическа зависимост и намеса от страна на Славчев в политически борби, а не в изпълнение на законови правомощия – примери за това са забавеното разследване на несъбираемия кредит на Румен Гайтански, както и отстраняването на Андрей Гюров от поста подуправител на Българска народна банка. 

"Възраждане" застана зад идеята на ПП-ДБ, а от БСП дойде критика. "Славчев няма място като председател на антикорупционната комисия и очевидно не си върши работата. Всеки човек, който превърне една държавна институция в бухалка, какъвто е и Борислав Сарафов, чиято оставка също искаме, няма място в нея", заяви Костадин Костадинов, цитиран от NOVA

"Едно изчерпано НС да взима подобни решения... Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ беше факт - нищо не направиха, а сега се замерват през последните работни дни", смята Борислав Гуцанов.

Хамид Хамид от ДПС около Делян Пеевски заяви, че лица, които са проверявани от комисията, да подписват махането на ръководителя й, е меко казано конфликт на интереси.

Йордан Цонев каза от своя страна, че Лена Бориславова е обект на проверка по отношение на фалшиви подписи под документ, който е послужил в Агенцията по вписванията. „Г-н Славчев, чакаме отговорите. Българското общество го чака. Ние не смятаме, че мотивите, които бяха казани от вносителите, са истински. Те прикриват онова, в което ние и българското общество се съмняваме, че разпъвате чадър над ПП", обърна се той към шефа на Антикорупционната комисия.

По предложение на ДПС разискванията ще се излъчват на живо по БНТ и БНР.  Преди началото на разискванията Антон Славчев бе допуснат в пленарна зала. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Десислава Антова/БТА