Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество глоби бившия служебен здравен министър д-р Стойчо Кацаров с 5000 лв. Това става ясно от решение на КПКОНПИ.

ГЕРБ пуска сигнал срещу Кацаров в спецпрокуратурата и КПКОНПИ

Производството срещу Стойчо Кацаров е образувано по сигнал. Установено е, че на 18 май 2021 г. той е подписал проект за изменения в наредбата за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“. По този начин той е участвал в подготовка на акт в частен интерес - на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ (СЦЗПЗ). Към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър, Кацаров е председател на сдружението, установява КПКОНПИ.

Безспорен е интересът на СЦЗПЗ в сферата, в която проектът на Наредба за изменение и допълнение регулира обществените отношения, тъй като към момента на публикуването му за обществено обсъждане, сдружението има действащи договори с лечебни заведения, по които получава възнаграждение, смятат от комисията.

Дават бившия министър Стойчо Кацаров на прокуратурата заради болница „Лозенец”

Видно от предмета на сключените договори, СЦЗПЗ приема да координира участието на клиничните лаборатории в болничните структури в Националната система за външна оценка на качеството.

Решението на комисията може да бъде обжалвано пред съда.