Изпращаме в Специализираната прокуратура и КПКОНПИ документи за евентуално извършено престъпление от Стойчо Кацаров, бивш служебен здравен министър. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Костадин Ангелов по време на брифинг в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Костадин Ангелов съди Стойчо Кацаров за клевета

В България е регистрирано сдружение Център за защита на правата в здравеопазването, регистрирано в СГС на 8 октомври 2007 г. като юридическо лице с нестопанска цел. Центърът за защита правата в здравеопазването се ръководи от УС. Председател на УС до 10 юни 2021 г. е Стойчо Кацаров. Един от основните проекти и дейности на този център е националната система за външна оценка за качеството на клиничните лаборатории. За извършването на тази дейност този център подписва договори с лечебните заведения за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории. Договорите са възмездни, с уредени от тях възнаграждения, срок и начин на плащане. Договорите са подписани от Стойчо Кацаров като председател на УС на Националния център. В тази връзка сме задали парламентарно питане до министъра на здравеопазването, с копие от което прилагаме към настоящия сигнал, каза още Ангелов.

Дават бившия министър Стойчо Кацаров на прокуратурата заради болница „Лозенец”

Той уточни, че става въпрос за договори на центъра с болниците "Св. Иван Рилски", МБАЛ Шумен и болница "Св. Георги".

Костадин Ангелов уточни, че става ясно, че търговско дружество "Св. Иван Рилски" има сключен договор с центъра на стойност близо 2000 лв., който продължава да е действащ и към датата, в която Кацаров е бил министър. По думите му търговското дружество е с принципал министъра на здравеопазването.

"Търговско дружество "МБАЛ Шумен" също има сключен договор. Във връзка с горното поискахме справка от министъра на здравеопазването дали има извършени плащания от министър Кацаров към горните болници, с които той има договор като лице, което да извърши външна оценка на качеството на тези болници", каза Ангелов и уточни, че Стойчо Кацаров е нареждал плащане към болниците и към този момент е министър и председател на дружеството, с което болниците са имали договор.

ГЕРБ-СДС искат оставката на Стойчо Кацаров (ВИДЕО)

"Сезираме Специализираната прокуратура с молба да се извърши проверка съобразно тяхната компетентност, дали е извършено закононарушение или престъпление по служба с цел лично облагодетелстване на министър Кацаров. Сезираме и КПКОНПИ да се произнесе за евентуално наличие на конфликт на интереси", посочи още проф. Ангелов.

Ето и позицията на Стойчо Кацаров:

Набеждаването ми няма да заличи следите на корумпираното управление на ГЕРБ, заяви бившият служебен здравен министър Стойчо Кацаров. Според него твърденията на бившите управляващи са инсинуации.

„На брифинг днес, Костадин Ангелов и Асен Балтов са разпространили информация, за това, че в периода 12 май – 10 юни съм бил заемал едновременно длъжността министър на здравеопазването и Председател на ЦЗПЗ.

Според закона, ако едно лице е избрано за министър, то трябва в едномесечен срок да предприеме действие за прекратяване на участието си управлението на търговски дружества и други юридически лица. Аз не само съм предприел действия, но и фактически съм прекратил участието си в управлението на ЦЗПЗ на 27 май, когато е проведено общото събрание, вписано в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел на 10 юни.

Тъй като и за неспециалист е ясно, че в случая няма абсолютни никакви данни, нито за престъпление, нито за конфликт на интереси, считам, че изявленията на представителите на ГЕРБ представляват набеждаване по смисъла на чл. 286 от Наказателния кодекс, който гласи:

Чл. 286. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.

Следващата седмица ще подам сигнал до специализираната прокуратура за набеждаване, каквото представлява деянието на Балтов и Ангелов.

Ще добавя и следното:

Ще понеса опитите на политическа партия ГЕРБ да ми отмъсти за изнесените факти за управлението на държавата и болниците, като ме оклевети и злепостави пред обществото. Не съжалявам за това и ако времето можеше да се върне, пак щях да го направя, защото хората заслужават да знаят истината за корумпираното управление, донесло толкова беди на цялото ни население, не само в сферата на здравеопазването”, заявява в публикуваното на сайта на ЦЗПЗ изявление д-р Стойчо Кацаров.

БГНЕС